MARIA PEURA ON dramatisoinut novelleistaan Tunkeilijat-esityksen, jonka esittävät Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian kolme näyttelijää. Esitys ei pyri yhtenäisyyteen temaattisellakaan tasolla vaan suosiota pyytelemättä kertoo toisistaan riippumattomia tarinoita. Vaikka kerronan tapa tuo mieleen tuhannen ja yhden yön tarinat, nykyajasta on kysymys, rajoista ja riippuvuuksista niin valtioiden kuin ihmisten välillä. Tarinat alkavat realismin näköisinä, mutta hyppäävät muitta mutkitta maagiseen tai absurdiin eivätkä varo huumoria aroista aiheista.

Ensimmäinen puoliaika käsittelee pakolaisuutta, mutta väliajan jälkeen siirrytään pohjoiseen ja meänkieleen. Pakolaiset ja raja toki liittyvät Tornio-Haaparantaan, jonka kautta vuonna 2015 saapui valtaosa liki 33 000 pakolaisen vyörystä Suomeen. Tapahtumaa käsitellään, mutta episodit kertovat myös pariskunnan epäsuhtaisesta Madeiran-matkasta tai nuorten tyttöjen bileillasta.

Viimeisessä episodissa hypätään aivan toiseen maailmaan eli naisten vuoroon hamamissa. Pojan huomataan kasvaneen liian isoksi naisten kanssa saunomaan; hän on siis tunkeilija. Sekä naiset että poika elävät ahtaassa muotissa ja haaveilevat siitä murtautumisesta.

OHJAAJA MARIKA VAPAAVUOREN käsialaa leimaa antelias kekseliäisyys yhdistyneenä tarkkaan rytmiin. Vapaavuori on onnistunut erinomaisesti juoksuttamaan episodit sulavasti ja säilyttämään katsojan kiinnostuksen tarinasta toiseen.

Ei ole moitteen sijaa näyttelijöissäkään. Nuori Yasmin Ahsanullah selviytyy kunnialla myös meänkielestä ja pohjoisen vanhoista naisista, mutta luontevimmillaan hän on masentuneena turvanpaikanhakijana ja nuorena tyttönä, joka janoaa elämää, kokemuksia ja drinkkejä. Norjalaiset bilettäjät olivat huikeat! Tuukka Huttusen bravuurit ovat yksipuisen poikaystävänsä kanssa lomaileva nuori nainen ja pappi, joka kaikennielevässä seksinpuutteessaan tulee perustaneeksi lahkon vasten tahtoaan.

Lari Halme näyttelee virtuoosimaisesti. Hän aloittaa vastaanottokeskuksen epävarmana johtajana, luo mumisten puhuvan, tylyltä vaikuttavan mutta pohjimmiltaan hyväsydämisen keskuksen työntekijänaisen ja kietoo lopulta katsojat tarinankerronnan huumaavaan höyryyn ja hypnoottiseen lauluun. •

ANNELI KANTO

Tampereen Työväen Teatteri, Kellariteatteri ja Teatteri Siperia: Tunkeilijat. Teksti Maria Peura. Ohjaus Marika Vapaavuori. Lavastus, puvut ja videot Paula Varis. Valot ja äänet Elli Kujansuu. Laulun sävellys Heinz­ Juhani Hof­mann. Rooleissa Yasmin Ahsanullah, Lari Halme ja Tuukka Huttunen. Ensi-ilta Kellariteatterissa 28.9.2023.