Helsingin teattereissa nähdään tällä syyskaudella monta HLBT-ihmisistä eli homoista, lesboista, biseksuaaleista ja transsukupuolisista kertovaa teosta. Katsoja voi ostaa lipun esimerkiksi Kom-teatterin Nukkekotiin, Valtimonteatterin Heterofiili – heteroseksuaalinen kabaree -esitykseen, Helsingin Gayteatterin esitykseen Lauluja rakkauden kaupungista tai Svenska Teaternissa vieraileviin monologeihin Kepeä elämäni ja Rakkaudesta.

Lilla Teaternissa sai syyskuussa ensi-iltansa Milja Sarkolan ohjaus Röda rummet. Esitys käsittelee miesten välisiä valtasuhteita. Teos pohjautuu vuonna 2021 julkaistuun Kaj Korkea-ahon samannimiseen romaanin, jonka suomennos Punainen huone ilmestyi samana vuonna. Lilla Teaternin johtaja Jakob Höglund ehdotti aihetta Sarkolalle.

”Päähenkilöt voi hyvin määritellä homomiehiksi. En ole kuitenkaan ajatellut henkilöitä näytelmässä ensisijaisesti homomiehinä vaan ihmisinä. Pyrkimys on ollut kuvata heitä inhimillisen laajasti ja monipuolisesti”, Sarkola kertoo.

Sarkola ei pidä kovin tärkeänä sitä, että sateenkaari-ihmisiä esittävät näyttelijät olisivat itse queer-väkeä.

”Ajattelen, että näyttelijä voi, ja useimmiten hänen pitääkin, näytellä jotain muuta kuin itse edustamiaan identiteettejä. Se on näyttelemisen koko juju ja hienous, tavallaan teatterin ydinidea.”

Sarkolasta on silti hyvä, että sateenkaari-ihmisiä käsittelevän esityksen työryhmässä on seksuaalivähemmistöjen edustajia.

”Mitä enemmän tietoa ja ymmärrystä työryhmän sisällä on aihepiiristä, sitä monipuolisemmin, tarkemmin ja syvemmin teos pystyy aihetta käsittelemään. Eli siinä mielessä ihmisten kokemuksilla ja taustoilla on paljonkin merkitystä.”

Sarkola on käsitellyt sateenkaariihmisiä aiemmissakin ohjauksissaan Jotain toista — henkilökohtaisen halun näyttämö (2015), Bolla (2021) ja Minä valitsin sinut (2022). Hän kertoo pyrkivänsä tekemään hahmoista mahdollisimman uskottavia ja tunnistettavia.

”Yritän myös sekä sallia stereotypioita leikillisessä tai anarkistisessa mielessä että purkaa niitä ja olla hereillä omien ennakkoluulojeni ja jämähtäneiden käsitysteni suhteen.”

PUUTETTA SAMASTUMISKOHTEISTA

Markku Haussilan käsikirjoittama ja yhdessä Aleksi Holkon kanssa esittämä sekä Minna Harjuniemen ohjaama Scream The Love Story palaa Teatteri Jurkan ohjelmistoon 30. lokakuuta. Kolme vuotta sitten ensi-iltaan tullut esitys on ollut niin suosittu, että tämä on sen neljäs esityskausi Teatteri Jurkassa. Teos vierailee myös Kom-teatterissa marraskuussa.

”Olin tosi hermostunut ennen ensi-iltaa. Pelkäsin, että olen tehnyt jotain tuhmaa tai pahaa. Oli helpotus, kun esitys sai niin hyvän vastaanoton. Toki vaaran tunne ennen ensi-iltaa on myös kivaa”, Haussila kertoo videopuhelun välityksellä kesämökiltään, missä hän kirjoittaa seuraavaa teostaan.

Esitys tarkastelee uusin silmin vuonna 1996 ilmestynyttä kauhuelokuvaa Scream. Uudelleentulkinta on romanttinen kertomus kahden teinipojan kielletystä rakkaudesta. Haussilan mukaan kyse on fanifiktiosta, sillä hän rakastaa kauhuelokuvia.

”Halusin myös tuoda näyttämölle jotain sellaista, mihin voisin itse samastua eli homohahmoja.”

Lue koko Elisa Heleniuksen kirjoittama artikkeli lehden numerosta 5/2023.