KUN KÄVELEN KOHTI Rautatientoria eräänä lauantaina, oloni on sanalla sanoen odottava. On määrä alkaa ”turvallisuusharjoitus”, jonka ennakkotietojen mukaan olisi tarkoitus ”valmentaa kaupunkilaisia uusien uhkakuvien varalle”. Torilla vastassa ovat huomioliiveihin pukeutuneet tarkastajat. Olenko huomannut turvallisuudentunteeni horjuneen, minulta kysytään. Naurahdan väkinäisesti, että tänään olen tuntenut perusturvallisuuteni hieman horjuneen, kun en tiedä, mikä minua odottaa.

Tarkastajien alkukartoituksen jälkeen minut ohjataan värikoodattuun pienryhmään. Ei silti huolta, Raekallio Corp. -ryhmän Valvojat-esityksessä ei tarvitse tehdä ryhmätyötä vieraiden ihmisten kanssa. Kaikki tehdään yksilönä älypuhelinsovelluksen antamien ohjeiden perusteella.

Huomioni kiinnittyy kautta esityksen vahvasti tekniikkaan ja sen toimintaan: teenkö varmasti kaiken oikein, etten vaan putoa kelkasta. Kriitikkona pohdin tuon tuosta, mitä esityksestä kertoisin rikkomatta antamaani lupausta olla paljastamatta esityksestä mitään ulkopuolisille. Tästä kritiikistä saamaani palkkiota vastaan olen kuitenkin tottelematon.

Ohjaaja Valtteri Raekallion yhdessä Jaakko Yli-Juonikkaan ja Harry Salmenniemen kanssa tuottama tekstimateriaali muodostuu tavalla tai toisella salaliittoteorioiksi luokiteltavista tarinoista. Matkan varrella minulle kerrotaan stevarien (vartijoiden) jengistä, johon virtaa jäseniä pohjoisemmasta Suomesta, yhteiskunnan rattaista putoavista ihmisistä, incel-kulttuurista ja niin edelleen. Jonkin tarinan sanotaan olevan peräisin Vastaamon tietomurrosta. Uskon, kunnes myöhemmin niissä mainittu potilaan nimi toistuukin toisessa tapauksessa namedroppailtavan kirjailijan nimenä.

Jutut saattaa siis tunnistaa puppupuheeksi saman tien, mutta silti ne jäävät mieleen pyörimään häiritsevällä tavalla. Kun nauhalla kerrotaan ”ratifiointi”-sanan olevan peräisin Varsovan geton ajalta ja tulevan rottaa tarkoittavasta sanasta, täytyy kotimatkalla kaivaa esiin etymologinen sanakirja. Ei se ehkä ihan niin mennyt, mutta tarina oli silti hyvä. Sanomattakin lienee selvää, että tähän perustuu salaliittoteorioiden tenho.

KATSOJIEN KULKEMAN REITIN varrella nähtävien esiintyjien koreografia on syntynyt ohjaaja-koreografin ohjauksessa ja esiintyjien itse tuottamana. Liikkuva ihminen on jonkinlainen nyrjähdys maisemassa. Se saa huomioimaan ympäristöä tarkemmin ensin Kaisaniemen puistossa ja myöhemmin Töölönlahden ympäristössä.

Esiintyjät vaihtavat paikkaa ja hahmoaan kulkueen mukana hämmentävän orgaanisesti. Toisinaan huomaan ottavani itsekin jonkinlaisia esiintymisasentoja: ”jos liikun näin, näytän varmaan siltä” ja ”seison nyt tässä koivuun nojaten”.

Loppukohtaus sijoittuu Eduskuntatalon portaille. On jonkinlainen joukkokokous, jossa kovaan ääneen ja monenlaista esineistöä – banderolleja, NATO-ilmapalloja – hyödyntäen osoitetaan mieltä. En pääse perille, mitä tarkalleen kannatetaan, ja sehän toki onkin jutun juju. Lähtisinkö mukaan mihin vain, jos tarpeeksi suggeroidaan? ”En varmasti osallistu! Minä en ole esiintyjä vaan te!” huutaa sisäinen väliaikasherryyn tottunut katsojaminäni, kun yllytetään osallistumaan huutoihin. Valvojat saa totta tosiaan katsojan vastakkain omien estojensa kanssa.

KUN ESITYS PÄÄTTYY, ei tee mieli jättää kuulokkeita päähän ja vaihtaa tilalle musiikkia. Aistin omaa elämisen painoani kaupunkitilassa. Ne mekanismit, joita minun odotettiin tuottavan turvallisuusharjoituksessa – aistimaan mahdolliset pakoreitit, väistämään epävarmat kulkureitit – ovatkin itse asiassa olleet käytössäni koko ajan. Mitä peitän, kun laitan kuulokkeet korville enkä kuuntele (kaupunki)luonnon ääniä? Joitain päiviä esityksen jälkeen huomaan jääväni seuraamaan kadulle pysähtynyttä vilkkuvavaloista poliisiautoa. Huomaan pääni olevan kääntynyt pois menosuunnasta aivan samalla tavalla kuin Töölönlahtea Valvojissa kiertäessäni. •

TOPI VAINIKAINEN

Raekallio Corp, Kansallisteatteri, Viirus: Valvojat. Käsikirjoitus Harry Salmenniemi, Jaakko YliJuonikas ja Valtteri Raekallio. Ohjaus Valtteri Raekallio. Koreografia esiintyjät Raekallion ohjauksessa. Äänet Tuomas Fränti. Esiintyjät Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Sami Saikkonen, Elke Schroeder, Saida Solla ja Eero Vesterinen. Ääninäyttelijät Kristiina Halttu, Marja Salo, Janne Reinikainen ja Juha Varis. Kantaesitys Helsingissä 17.8.2023.