DAVIDE GIOVANZANAN ja Sanna Silvennoisen hienovireinen ohjaus Erään itsemurhan anatomia on puhepitoista teatteria, jossa sirkus ja nukketeatteri tuovat lisäulottuvuuden brittiläisen näytelmäkirjailijan Alice Birchin tekstiin. Trauman periytymistä matrilineaarisesti käsittelevä näytelmä on kerännyt kiittäviä arvioita muualla Euroopassa.

Erään itsemurhan anatomia (alkuperäisteos Anatomy of a Suicide) on sikäli harhaanjohtava nimi, että kyseessä ei ole tapaustutkimus, vaan yleiseksi yltävä ja olemuksellisesti sepitetty tutkielma ylisukupolvisesta traumasta. Dokumenttidraama- ja autofiktiosekoitusten paljouden keskellä on vaihteeksi virkistävää katsoa esitystä, joka ei etene elämän ehdoilla vaan on kirjoitettu koherentiksi ja omalakiseksi teokseksi. Siinä ei myöskään ole mitään omakohtaisen hätähuutomaista kuten Sarah Kanen samaa tematiikkaa käsittelevissä näytelmissä.

 

KOLME KOHTAUSTA ja vuosikymmentä (1970- 2000- ja 2030-luvut) ovat näyttämöllä meneillään yhtä aikaa. Rinnastuvien tilanteiden repliikit taittuvat toistensa lomaan hyvässä rytmissä. Esitystapa alleviivaa toistomekanismia, joka on niin tyypillinen arjelle: kaikki ilmassa roikkuvat teemat tuntuvat liittyvän yhteen, toistuvan ja edelleen kertautuvan. Se, että näyttämöllä on meneillään kolme kohtausta yhtä aikaa, tuntuu hyvin luontevalta tämän ajan katsojalle, joka operoi monikanavaisessa ympäristössä yhtäaikaisten viestien ja ärsykkeiden tulituksen keskellä.

Esitystä kannattelee huikea näyttelijäntyö, joka ruumiillistaa kauniisti sen, kuinka edeltävät polvet ja heidän kohtalonsa elävät meissä eri aikoina. Terhi Suorlahden Carol, Roosa Söderholmin Anna ja Senna Vodzogben Bonnie tavoittavat tarkasti nyanssit. Ihmiset eivät romahda, vaikka valahtavat usein ja hetkeksi luovuttavat noustakseen ja jatkaakseen taas kohta sinnikkäästi eteenpäin.

Katosta valuu vettä, kun kyynelkanavat aukeavat. Esitys on synkkä, mutta lopussa myös toiveikas. Bonniessa on harvinaista epäitsekkyyttä: hänen biologinen kellonsa takoo äänekkäästi, mutta hän tekee silti vaikean päätöksen ja katkaisee trauman jatkumisen ja sukupolvien itsetuhoisuuden ketjun lopullisesti. •

RIINA MAUKOLA

Circo Aereo ja &Espoon teatteri: Erään itsemurhan anatomia. Teksti Alice Birch. Suomennos Reita Lounatvuori. Ohjaus Davide Giovanzana ja Sanna Silvennoinen. Valot Juho Rahijärvi. Lavastus ja puvut Mirkka Nyrhinen. Sävellys ja äänisuunnittelu Viljami Lehtonen, Maija Ruuskanen. Nukketaiteilija Elina Sarno. Näyttelijät Samuli Nordberg, Eero Ojala, Pauliina Palo, Riina Tikkanen, Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm ja Senna Vodzogbe. Ensi-ilta Revontulihallissa 20.2.2024.