KAURI HONKAKOSKI COMPANYN Hinterland-teos sai ensi-iltansa Stoassa jo viime syksynä, mutta ahkeran kysynnän vuoksi sille järjestyi lisäesityksiä tammikuussa. Esitykset ovat olleet lähes loppuunmyytyjä. Corporeal mime -esityksiä näkee Suomessa harvoin, ja Hinterland (suom. joutomaa) on tämän fyysisen teatterin suuntauksen erinomainen esimerkki.

Lontoossa ja Pariisissa corporeal mimea opiskellut Kauri Honkakoski on kansainvälisesti palkittu taiteilija, jonka Pulpetti-teos nähtiin Koko-teatterissa vuonna 2019. Esitys käsitteli oikeaoppisuutta koululuokassa tapahtuvan vallankäyttön kautta. Hinterlandissakin käsitellään vallankäyttöä, mutta tuhon jälkeiseen maailmaan sijoitetussa dystopiassa toisen ihmisen sortamisen totaalinen turhuus paljastuu ehkä vielä voimakkaammin. Se tuhoaa niin sortajan kuin sorretun. Se tuhoaa myös koko maailman.

 

HONKAKOSKI KIINNOSTUI kehollisen miimin tekniikassa muun muassa siitä, kuinka ilman puhetta ja tarkan lihastenhallinnan ja kehollisen ilmaisun avulla voi tehdä näkymättömän näkyväksi, nostaa esiin sen, mitä emme osaa sanoittaa.

Kehollisessa miimissä puhutaan draaman sijoittamisesta ihmiskehoon sisään, ja sen katsominen on jo teknisenä suorituksena kiehtovaa. Toki tekniikka tuottaa myös stereotypioita, mikä on omiaan etäännyttämään katsojaa esityksestä. Hinterlandissa se myös hiukan helpottaa katsojan oloa, sillä 50 minuuttia puhdasta pahuutta ei ole kokemuksena miellyttävä. Mielentilasta riippuen se voi myös tuntua ikävystyttävältä.

Hinterlandin monikansallinen esiintyjäjoukko taitaa tekniikan haasteet erinomaisesti menettämättä kykyään synnyttää vahvaa läsnäoloa. On kuin he olisivat nousseet lavalle jostain pahojen uniemme syövereistä. Mustalla ja tyhjällä lavalla pölyisten ja hiukan outojen hahmojen rujo tyylikkyys sekä koreografian maalaukselliset asetelmat korostuvat.

Kauri Honkakakoski Companyn Pulpetti-teoksen voi nähdä Stoassa huhtikuussa.•

MINNA TAWAST

Kauri Honkakoski Company: Hinterland. Ohjaus ja dramaturgia Kauri Honkakoski. Valot ja lavastus Sisu Nojonen. Äänet Tuuli Kyttälä. Puvut Kauri Honkakoski ja Liv Meijer Nordgren. Esiintyjät Oona Jama, Sonja Järvisalo, Ines Kakkonen, Liv Meijer Nordgren, Ruben Nagore Santandreu, Freia Stenbäck ja Valter Sui. Esitys Stoassa 20.1.2024.