Valtteri Raekallio on rakentanut teoksiaan mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Tekijöille ja yleisölle haastavat tilat ovat luoneet teoksiin voimakkaan immersiivisen lisäjännitteen. Mihin valo katoaa (2013) vei yleisön kalliosuojaan, Edustaja (2014) Jätkäsaaren bunkkeriin ja Kehys – Frame (2020) Taidekoti Kirpilään.

Nyt Raekallio Corp:n 10-vuotisjuhlassa näistä nähtiin otteita perinteisellä tirkistysnäyttämöllä. Kun illasta puuttui outojen tilojen ihmettelystä, katsojan huomio keskittyi liikkeeseen ja koreografiaan.

Juhlailta käynnistyi aulasta butotanssiin viittaavan alastoman Annamari Keskisen noituessa intensiivisellä läsnäolollaan hälisevät katsojat hiljaisiksi. Tanssijan kehossa taisteli sisäistä raivoa ritisevä jännite ja hajoamista ennakoiva hauraus, kunnes hänet kannettiin yleisön saattueessa esitystilaan.

Ainutkertaisesta Credo-illasta luvattiin ruumiinvalvojaisia ja todellakin, jokainen kolme teosotetta päättyi kuolemaan. Harkittu kannanotto koreografilta? Katoavaista kaikki, tuntui mustanpuhuva ilta muistuttavan.

 

Raekallion työstää teoksensa yhteistyössä tanssijoiden kanssa niin, että tanssijat tarjoavat liikettä, josta hän koostaa materiaalin. Varovaista himmailua on harvoin nähty. Usein liikeilmaisu alleviivaa ahdistuksen, raivon, väkivallan ja rakkauden tunnekuvastoa.

Ote Edustajasta tarjosi hyvän näytteen tästä tanssijoiden ottaessa kaiken irti liikkeen voimasta ja mahdollisuuksista. Sen sijaan koreografinen kokonaisuus, sen hiominen ja pelkistäminen ei ole Raekallion vahvinta aluetta. Vauhti ja vaaralliset tilanteet toistuvat kuitenkin niin, että kokonaisuus on vaarassa hajota kovin moneen suuntaan.

Illan päättävä, ilkialastomien Annamari Keskisen ja Mirva Mäkisen duetto herkisti katsojat. Nyt nähtiin, miten pienet liikkeiden ja eleiden muutokset pystyvät ilmaisemaan suurien tunteiden sanatonta virtaa, kun tanssijoiden kehon ja mielen älykäs yhteys osataan. Eli perun puheeni: kyllä Raekallion työkalupakki pitää sisällään myös pienen ja hauraan asteikon!

Illasta on myös mainittava Eino Santasen komeasti lukemat runot ja upeasti laulaneen mezzosopraano Tuija Knihtilän ja häntä säestäneen pianisti Matti Raekallion musiikki.

Raisa Rauhamaa

Raekallio Corp.: Credo, 10-vuotisjuhlaesitys. Taiteellinen suunnittelu ja ohjaus Valtteri Raekallio. Tanssijat Annamari Keskinen, Anni Koskinen, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Mirva Mäkinen, Saida Solla, Eero Vesterinen. Runoilija Eino Santanen. Laulu Tuija Knihtilä. Pianisti Matti Raekallio. Ensi-ilta Tanssin talo, Pannuhalli 5.12.2023.