Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi kommentoi 26.1. julkaistua Alpo Aaltokosken haastattelua:

”Täydenkuun Tanssit ovat todenneet tiedotteessaan 25.1.2024, että festivaalin saama valtiontuki ei ole riittävä. Kaupunki näkee asian samoin, erityisesti valtion tukipäätösten yksivuotisuus ei ole edesauttanut tapahtuman kehittämistä. Kaupunki ja Pyhäsalmen Tanssi ry. tekivät juuri jatkuvuuden turvaamiseksi aikanaan kolmivuotisen sopimuksen, koska aiempi vuosittain päätettävä tuki ei niin ikään ollut optimaalinen kehittämisen työkalu.

Pyhäjärven kaupunki on tukenut Pyhäsalmen Tanssi ry:tä suorilla rahallisilla avustuksilla viimeisen 13 vuoden aikana noin 0,5 miljoonalla eurolla. Tähän summaan lukeutuu sekä festivaalituet että tanssin aluekeskustoiminnan tuet. Lisäksi kaupunki on antanut vuosien aikana huomattavan määrän tukea työvoiman ja tilojen muodossa festivaalin järjestämiseksi. Viime vuosina tilojen osalta on yhdistykseltä peritty vuokria. Tieto pitää paikkansa. Järjestely on ollut ammattimaisen tapahtumajärjestämisen osalta perusteltua, jotta todellinen kulurakenne olisi tapahtumalle näkyvissä. Kaupunki ei ole kuitenkaan lähtenyt markkinaehtoisia vuokria tiloille ja avulle määrittämään, sillä kyse on lopultakin kulttuuritapahtuman mahdollistamisesta.

Vuonna 2021 kaupunki ei leikannut festivaaliavustusta, mutta kokonaisuudessaan vuonna 2021 yhdistyksen saamat kaupungin avustukset olivat 23 000 euroa pienemmät kuin vuonna 2020. Samalla on todettava, ettei kaupunki perinyt vuoden 2020 tukea takaisin, vaikkei festivaalia järjestetty vuonna 2020. Vuodelle 2022 tuki nousi 30 000 euron vuotuiselle tasolle, jolla se oli myös viime vuonna.

Suurin ansio 32-vuotiaan festivaalin järjestämisestä kuuluu tietenkin yhdistyksen toimijoille ja niille monille vapaaehtoisille, jotka ovat olleet festivaalia toteuttamassa eri aikoina. Olemme Pyhäjärvellä iloisia kaikesta tuosta työstä ja toki tuntuu ikävältä, että nyt festivaalia ei enää järjestetä. Samalla kuitenkin ymmärrämme yhdistyksen päätöksen, sillä keskusteluyhteys on ollut yhdistyksen ja kaupungin johdon välillä hyvä ja meidät on pidetty ajan tasalla yhdistyksen ja festivaalin tilanteesta.

Edellä tuotujen asioiden valossa on ehkä hieman epätarkoituksenmukaista kommentoida Alpo Aaltokosken väitteitä, mutta joitakin niistä lienee silti suurelle yleisölle tarvetta oikaista. Ensimmäiseksi tulee todeta, että toki festivaalia ja aluekeskustoimintaa on pidetty kaupungin taholla tärkeänä ja pidetään vastaisuudessakin. Muussa tapauksessa puolta miljoonaa euroa ei olisi vuosina 2011-2023 toiminnalle myönnetty ja 1990-luvulla ja 2000-luvulla on tuettu rahallisesti merkittävästi myöskin.

Aaltokosken esille nostaman 90 000 euron etukäteisen tuen maksamisen osalta kaupunki ei pitänyt ongelmallisena itse asiaa (maksamista etukäteen), vaan sitä ettei tuo raha olisi kohdistunut festivaalin kehittämiseen vaan vanhojen velvoitteiden hoitamiseen. Tämä olisi ollut kaupungin ja yhdistyksen solmiman sopimuksen hengen vastaista, sillä tuki oli tarkoitettu tapahtumien tulevaan järjestämiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Niin ikään Pyhäjärven kulttuuritarjonnan heikkous on väitteenä epäselvä ja ehkä hieman myös muiden kulttuuritoimijoiden kannalta epäreilu. Kaupunki arvostaa kaikkia Pyhäjärvellä kulttuurityötä tekeviä yksilöitä ja yhdistyksiä heidän panoksestaan.

Aaltokosken esille tuoma pride-lipun nostaminen yhdistyksen festivaalitoimiston salkoon on tässä asiayhteydessä outo asia. Asia ei liity Pyhäjärven kaupunkiin mitenkään toiminnan tai kiinteistön osalta eikä asia ole näin ollen mitenkään ”hankausta” muodostanut kaupungin ja yhdistyksen välillä.”

 

Aiemmat kirjoitukset:

Tanssien täysikuu sammuu 26.1.2024