Tampereen Työväen Teatterin suuri näyttämö on haaste perusmusikaalia pienemmille esityksille. Anne Rautiaisen pienimuotoisempi ”melkein musikaali” Frida onnistuu täyttämään TTT:n suuren näyttämön – enimmäkseen. Silloin kun ei onnistu, fragmentaarinen esitys jää kuvaelmamaiseksi ja etäälle. 

Meksikolaisesta Frida Kahlosta (1907–1054) on kirjoitettu paljon: taiteesta, rakkauksista, traagisesta onnettomuudesta ja poliittisesta aktiivisuudesta sekä tietysti myrskyisästä avioliitosta Meksikon aikanaan kuuluisimman maalarin, Diego Riveran, kanssa. Kahlosta on tehty ainakin yksi elokuva ja moniosainen dokumenttisarja. Hänen maalauksensa tuntevat kaikki, jotka vähänkään seuraavat kuvataidetta.

Rautiaisen ohjaus ja Matias Ojasen videosuunnittelu synnyttävät parhaimmillaan vahvoja tunnekuvia yhdistämällä Kahlon maalauksia hänen elämästään kertoviin valokuviin sekä viitteellisiin videoihin. Syvyyttä esitykseen tuo Elsa Saision kyky välittää muutos nuoresta valoisasta tytöstä dramaattisen elämänsä koulimaksi vahvaksi naiseksi henkilöhistoriaa läpi laukkaavassa kohtauskavalkadissa. Ja kuinka sielukkaasti hän laulaakaan! 

 

Anne Rautiainen on kuvannut olevansa elokuvafriikki. Hän kertoo paljon näyttämökuvilla ja käyttää ohjauksissaan taitavasti elokuvallisia leikkauksia. Varsinkin Fridassa. Kuvallisuudessa hän siis kohtaa tunnetun maalari-Kahlon, mutta epäselväksi jää, halutaanko kertoa henkilöhistoriaa ikonista nimeltä Frida Kahlo vai syventyä joihinkin keskeisiin teemoihin, joita taiteilijan elämä vahvasti konkretisoi, kuten kaiken voittavaa ja raastavaa rakkautta tai henkisen vapauden säilyttämistä sosiaalisten paineiden alla. Monia teemoja vain hipaistaan, ja jonnekin Riveran ja maailmanpolitiikan jalkoihin jää Kahlon maalaaminen.  

Meksikolaistunnelmaa esityksessä vahvistavat Petra Karjalaisen ja kitaristi Tuomas Luukkosen tulkitsemat lattarisävelet sekä ajankuvaa jazzstadardit. Esillä on myös eteläamerikkalainen kuolemankultti, jota edustaa Kahlon omista maalauksista tuttu luurankohahmo. Se kulkee Fridan vierellä raitiovaunuonnettomuudesta lähtien.

Vuonna 2016 Kuopiossa ensi-iltansa saaneen esityksen uuden tulkinnan tekijäjoukossa on kuopiolaisia, kuten koreografi Liisa Ruuskanen ja lavastaja Maire Antikainen. Sen lisäksi, että esitysten uudet tulemiset ovat tervetulleita, ansaitsee teattereiden välinen yhteistyö myös kiitosta. 

Minna Tawast

Tampereen Työväen Teatteri: Frida. Käsikirjoitus ja ohjaus Anne Rautiainen. Koreografia Liisa Ruuskanen. Tanssikapteeni Soile Ojala. Lavastus- ja puvut Marie Antikainen. Valot Janne Teivainen. Äänet Antti Puumalainen. Videot Matias Ojanen. Näyttelijät Elsa Saisio, Pentti Helin, Soile Ojala, Minna Hokkanen, Teija Auvinen, Janne Kallioniemi, Pekka Kekäläinen, Juha-Matti Koskelan, Eriikka Väliahde ja Mikko Helppi. Laulaja Petra Karjalainen, kitaristi Tuomas Luukkonen. Ensi-ilta  suurella näyttämöllä 18.1.2024.