NEW YORKISSA 2016 ensi-iltansa saanut palkittu musikaali Rakas Evan Hansen kertoo, kuinka yksinäisiä nuoret ovat kaikista sometykkäyksistä huolimatta. Sen viestinä on, että tarvitsemme toisiamme, jotta olisimme totta – olemassa.

Evan Hansen on abivuottaan viettävä sosiaalisista tilanteista ahdistuva ulkopuolinen. Niin äidin, pojan kuin terapeutinkin toiveena on, että tänä vuonna kaikki muuttuu. Kun väkivaltainen, huumeita käyttävä Connor tekee itsemurhan, hänen muistamisestaan tulee yhteinen someprojekti ja Evanista sen päähenkilö. Connorin perhe saa tästä tarvitsemaansa lohtua.

Musikaalissa on amerikkalaisen teinielokuvan ainekset: high schoolin luuserista tulee väärinkäsityksen vuoksi suosittu,
hän saa ystäviä ja pääsee seurustelemaan ihailemansa tytön kanssa. Myös kahden perheen asetelma on ilmiselvä: köyhä, paljon töitä tekevä ja poissaoleva Evanin äiti ja Connorin rikas mutta onneton perhe.

Evan liittyy ”valeperheeseen”, jossa täyttää edesmenneen pojan paikkaa. Erityisesti stereotyyppisyys näkyy kohtauksessa, jossa Connorin isä antaa baseballräpylän ja sen hoito-ohjeet, kun perheensä hylännyt Evanin isä ei siihen koskaan kyennyt. Dramaturgisesti tunnelma latistuu väliajan jälkeen totuuden esiintulon myötä.

ONNEKSI MUSIKAALIN TOTEUTUS ja ilmaisu on tuore ja raikas. Tapahtumat sijoittuvat yksinkertaisesti lavastettuihin koteihin ja koulun käytävään. Kaikki muu eli nuorten ”elämä” tapahtuu erikokoisilla näytöillä näyttämön yläpuolella. Ne ovat upeasti elävä lavastus, joka reagoi tapahtumiin, kuten teokseen sopii.

Eeva Kontu johtaa innoittuneesti kahdeksanhenkistä orkesteria ja ensemblen laulu soi hienosti. Teoksessa on näppärää ja hauskaakin dialogia, tilannekomedia henkeä ja tunnelmallisia lauluja, joiden taustalla ovat Oscar-, Tony- ja Golden globe -palkitut tekijät. Erityisesti Riikka Riikosen ja Nina Tapion taitavuus ja saumaton siirtyminen tilanteesta lauluun viehättivät. Petja Pulkkisella (Evan) ei ollut laulullisesti ihan paras päivä, mutta kaiken kaikkiaan nuorten näyttelijöiden tekeminen oli vaativassa musikaalissa ihailtavaa. •

AINO KUKKONEN

Helsingin kaupunginteatteri: Rakas Evan Hansen. Käsikirjoitus Steven Levenson, Musiikki ja laulujen sanat Benj Pasek & Justin Paul. Ohjaus Kari Arffman. Kapellimestari ja piano Eeva Kontu. Suomennos Reita Lounatvuori. Suomennos (laulujen sanat) Hanna Kaila. Koreografia Antti Lahti. Puvut Elina Kolehmainen. Valot ja videot Toni Haaranen. Äänet Jaakko Virmavirta. Lavastus Antti Mattila. Rooleissa mm. Petja Pulkkinen, Nina Tapio, Riikka Riikonen, Niki Rautén, Sanna Majuri, Antti Timonen ja Lumi Aunio. Esitys suurella näyttämöllä 25.11.2023.