Itäkeskuksen Stoassa saatiin nauttia kahden hienon esityksen verran voimakasta ja syvällisesti ilmaisevaa tanssiliikettä. Alpo Aaltokosken vuonna 2010 ensi-iltansa saanut ja usealla miehityksellä sen jälkeen nähty Together-duetto sai uusimman tulemisensa Jussi Suomalaisen ja Jere Jääskeläisen tulkitsemana. Dueton sairastunutta toista osapuolta aikoinaan paikanneella Jussi Väänäsellä oli Stoan illassa oman Pasos-soolonsa ensi-ilta.

Aaltokosken koreografioissa on tunnusomaista vartalossa voimalla virtaava liike. Tanssijat käyttävät pieniäkin lihaksiaan tarkasti ja hallitusti. Raajat, pää, niska ja selkä liikkuvat kuin kissaeläimillä, välillä elastisuus muuttuu aksentoiduiksi geometristen linjojen hakemisiksi, kaaret janoiksi. Tuttuja ovat myös liikepyörteet. 13 vuotta ei ole haalistanut tämän teoksen merkityksestä tai ilmaisusta mitään.

Kalle Paasosen kartiomaiset spotit sekä tanssijoita erottavia janoja ja neliökenttiä muodostavat valot voimistavat teoksen dramatiikkaa. Aake Otsalan herkät helinät, kansanmusiikkihäivähdykset ja välillä takova rytmi kuljettavat katsojaa tunnelmasta toiseen.

Together kuvaa kahden ihmisen välistä suhdetta, kuinka se muuttuu hetkessä, kuinka dynamiikka ja valta-asemat liikkuvat, kuinka luottamus ja epäluulo sekä yksinäisyys, erillään olo ja yhdessäolo vuorottelevat. Togetherin parisuhde ei ole mikään symbioosi vaan kahden eri lähtökohdista siihen tulleen vahvan ihmisen yritys löytää yhteinen ja pitää omansa. Esityksestä ei voi suoraan tulkita, onko miehillä rakkaussuhde, mutta kohtaamisissa on välillä vahvaa aggressiota sekä eroottisia sävyjä. 

Tanssijat liikkuvat enimmäkseen erillään ja rinnakkain. Mutta kauniita yhteyden hetkiäkin löytyy, kuten lempeä paritanssi yhdessä olevien käsien alta kieppumisineen.  Suomalainen ja Jääskeläinen ovat tanssijoina kiinnostavan monipuolisia ja erilaisia. 

 

Jussi Väänäsellä on takanaan yli 10-vuotinen menestyksekäs ura kilpatanssin, erityisesti latinalaistanssien, parissa. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hän on tanssinut muun muassa Alpo Aaltokoski companyn teoksissa sekä valmistanut vaimonsa ja tanssiparinsa Katja Koukkulan kanssa useita teoksia, joissa pari ovat pyrkinyt kohti uutta ilmaisua. Oma soolo, Pasos (askeleet),  on osaltaan murtautumista ulos totutusta. 

Kilpatanssin eri lajit pitävät edelleen tiukasti kiinni mies-nainen-dikotomiasta ja mieskuva on kaukana nykyhetken sallivasta ja yksilöllisyyttä korostavasta asenteesta. Latinalaistansseissa mies on yksiselitteisesti macho; se on rakennettu sisään tanssin liikekieleen ja tanssijoiden ulkoiseen olemukseen. 

Väänänen kuvaa Pasoksessa machismotanssin maailmaa, ei omaansa, mutta tanssijana hän joutuu itse tulikokeeseen, hakemaan ilmaisua myös ylvään ryhdin, tiukan keskivartalon, rajatun liikemateriaalin ja voimakkaiden aksenttien ulkopuolelta. Tanssija löytääkin pehmeämpiä liikeratoja ja herkempiä reaktioita, mutta yhtäkkiä käännöksissä onkin tuttu terävyys, käsissä hiukan yliojentuneet sormet. Macho ja mies käyvät Pasoksessa kamppailua.

Väänänen todistaa, kuinka vahva on kehossa vuosikymmeniä asunut asento, ajatus ja liike. Samalla seuraamme monissa tanssilajeissa tuttua muusikon ja tanssija dialogia. Se on pianisti Petri Tiaisen ja Jussi Väänäsen välillä nautinnollisen intensiivinen. Se onkin esityksen herkullisinta antia samoin kuin Väänäsen musikaalinen ja teknisesti upea tanssi. Lattaria tai nykyä, ilmaisuvoima ja suoruus kantavat. 

Minna Tawast 

Alpo Aaltokoski company: Together. Koreografia Alpo Aaltokoski. Harjoittajat Ahto Koskitalo, Jouni Majaniemi ja Jussi Väänänen. Valot Kalle Paasonen. Sävellys ja äänet Aake Otsala. Puvut Taina Relander. Tanssi Jere Jääskeläinen ja Jussi Suomalainen. (Ensi-ilta 10.11.2010) Stoassa 8.9.2023.

Koukkula & Väänänen: Pasos. Koreografia ja tanssi Jussi Väänänen. Muusikko ja musiikin sävellys Petri Tiainen. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Valot Janne Teivainen. Puvut Kati Autere. Ensi-ilta Stoassa 8.9.2023.