Masi Tiitan Helsingin kaupunginteatterin nykyesitysten sarjaan ohjaama Dilemma on ihastuttavan ilmava ja paljaudessaan hykerryttävä kahden nuoren ihmisen kohtaaminen. Katsoja ei tiedä, mikä Samuli Nittymäen esittämän miehen ja Kreeta Salmisen esittämän naisen yhteinen historia on, mutta heti käy ilmi, että sellainen on. Nyt he haparoivat toisiaan kohti syistä, joita katsoja saa mielin määrin tulkita.

Epävarmuudesta ja päättämisen vaikeudesta kielivä dialogi nilkuttaa eteenpäin hitaasti ja antaa näennäisessä mitäänsanomattomuudessaan tilaa fyysisille viesteille. Niitä Niittymäki ja Salminen osaavat käyttää taitavasti ja paljastavasti. Fyysiset reaktiot tulevat ensin, sanat vasta sitten. Mennäkö kahville vai ruvetako kirjailijaksi? Improvisaation vaikutelmalta ei voi välttyä.

Dilemmassa tapahtuu vähän ja pinnan alla paljon. Se ei ole perinteisen dynaaminen esitys, jossa merkittävistä sanoista ja teoista seuraa se ilmeinen – tai seuraa yllätys. Ellei yllätys ole se, että mitään varmaa ei katsojille jää, kun esitys loppuu. 

Esitys tavoittaa elämän tiheän pienten valintojen verkon, jonka silmistä etsitään jotain oleellista ja tärkeää, haetaan sitä, mitä todella halutaan ja samalla annetaan asioiden tapahtua. Kun ei jakseta eikä osata haluta.

 

Dilemmaa voi myös katsoa ikään kuin ihmisen käyttäytymistä tutkivana laboratoriokokeena, sosiaalisten konventioiden tarkkana havainnointina. Sellaisena esitys on suorastaan hauska ja tunnistettava. Toisensa sattumalta tapaavat nuoret eivät pääse irti toisistaan, mutteivät vaikuta myöskään syvästi kiintyneiltä. Miksi he eivät jatka matkaansa, mikä heitä pidättelee? Miten epämääräiset toiveet tulevat ilmi?

Ohjaaja Masi Tiitta on työskennellyt myös koreografina ja dramaturgina. Hänen teoksiaan on esitetty muun muassa Baltic Circle -festivaalilla ja Zodiakissa. Tämä tausta näkyy esityksessä: Niittymäen ja Salmisen pienieleinen ja hengittävä tulkinta tuntuu tutkivan myös näyttämöllä oloa ja esiintyjyyttä mietteliäästi ja kysyen. Se elää yhtä puhuvana heidän liikkeissään ja eleissään kuin heidän puheissaan – sekä niiden välisissä ristiriidoissa.

Vapaalla kentällä toimivien taiteilijoiden aloitteesta syntynyt Nykyesitysten näyttämö alkoi pilottihankkeena vuonna 2022. Ensi vuodesta alkaen se toimii osana HKT:n vakinaista ohjelmistoa. 

Minna Tawast

Helsingin kaupunginteatterin Nykyesitysten näyttämö: Dilemma. Ohjaus Masi Tiitta. Näyttämöllä Kreeta Salminen ja Ö p. Valot Kristian Palmu. Puvut Hanne Jurmu. Ensi-ilta Studio Pasilassa 22.8.2023