TÄYDENKUUN TANSSIEN oli tänä kesänä tarkoitus olla nelipäiväiset, mutta juuri ennen lehden painoon menoa tuli tieto, että festivaali supistuu yksipäiväiseksi. 22. heinäkuuta Pyhäjärvellä on Kuplat Juhlat -tapahtuma, jonka yhteydessä järjestetään myös Kimmo Pohjosen konsertti.

Täydenkuun tanssien toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola kertoo, että festivaalin hallitus päätti toukokuisessa kokouksessaan supistuksesta.

”Taloutemme on ollut viime vuoden tappiollisen festivaalin jälkeen todella tiukka. Taiteen keskustoimikunnalta ja Pyhäjärven kaupungilta saamamme avustussumma, yhteensä 130 000 euroa, ei vain riitä normaalipituisen festivaalin järjestämiseen, jos haluamme maksaa työntekijöille työehtosopimuksen mukaiset palkat ja esiintyjille kohtuulliset korvaukset.”

Festivaalilla haluttiin viime hetkeen asti uskoa mahdollisuuteen raapia ohjelmisto kokoon pienemmällä budjetilla.

”Nyt on tavallaan helpottunutkin olo, että pääsemme Johannan (Ikola) kanssa täysillä suunnittelemaan jatkoa.”

 

MONET PIENET  festivaalit ovat pandemiavuosien jälkeen taloudellisesti tiukoilla. 32-vuotiaan Pyhäjärvisen festivaalinkin on löydettävä uusia tapoja toteutua. 

“Perusrahoitusrakennetta on pakko muuttaa. Meillä ei nykyisellään ole enää yhtään kohtaa, josta voisimme säästää. Vuosittain haettaville projektiavustuksillekaan koko taloutta ei voi perustaa”, Ala-Ketola toteaa. 

Oulu kaupungin kanssa on käynnissä neuvottelut Oulun juhlavuoteen 2026 sijoittuvasta ohjelmasta.

Festivaalin uutena taiteellisena johtajana aloittanut tanssitaiteilija Johanna Ikola huomauttaa, että pikkupaikkakunnilla kamppaillaan taiteen arvon ja merkittävyyden puolesta. 

“Olemme tehneet hartiavoimin töitä, että festivaali pääsisi monivuotisen rahoituksen piiriin, jolloin pitkäjänteinen työskentely olisi mahdollista. Meille tuli yllätyksenä se, että suurimman näyttämömme Inmet Areenan remontti aikaistettiin alkavaksi jo tänä vuonna.”

Areena ei olisi festivaalin käytössä jatkossakaan ja yhtenä esityspaikkana käytetyn keskuskoulun katsomorakenteet vaatisivat muutoksia. Vaikuttaa siltä, että rahoituksen lisäksi Täydenkuun tanssien tulevaisuutta Pyhäjärvellä varjostaa myös akuutti tilaongelma.

Minna Tawast

EDIT 26.5.2023 Festivaali julkaisi tänään verkossa tiedotteen, jonka mukaan Täydenkuun tanssit pidetään 3-päiväisenä 20. – 22.7.  Kimmo Pohjosen Uzone-konsertti järjestetään 20.7. ja Kuplat Juhlat -tapahtuma 22.7. Lisäksi järjestetään mm. kursseja.