YHDYSVALTAIN SISÄLLISSODAN vuosilta on hämmästyttävän lyhyt matka nykypäivään, niin eloisana ja uskottavana hahmottuu Isla Mustanojan, Katariina Havukaisen, Anna Airolan ja Linda Hämäläisen maailma Turun kaupunginteatterin Pikku naisissa.

Sini Pesosen ohjaus johdattaa tyttövuosien ja aikuisen naiseuden rajapinnoille. Kokonaisuutta leimaavat parhaimmillaan kujeellisuus ja seikkailunhalu, hurmioituminen uuden edessä ja haaveet tulevasta, persoonalliset kokemukset ja välittömät havainnot. Vaihtelevat impulssit kiintymyksestä epäröintiin hallitsevat tyttöyden todellisuutta.

Louisa May Alcottin (1832‒1888) tyttökirjaklassikko vertautuu ennen kaikkea F. H. Burnettin Salaiseen puutarhaan ja L. M. Montgomeryn Anna– ja Runotyttö-sarjoihin. Tyttöys ei tietenkään ole tuntematon aihe teatterin perinteessä, mutta harvoin se toteutuu niin keskittyneesti ja väärentämättömänä kuin Pikku naisissa.

FEMINISMIÄ HEHKUTETAAN esityksen markkinoinnissa, ja toki sen vivahteet myös näyttämöltä välittyvät. Sisarusnelikko vapautuu historiallisista siteistään ja etsii päättäväisesti omaa minuuttaan. Katsoja joutuu kuitenkin kysymään, tuoko Turun kaupunginteatterin tulkinta mitään uutta siihen kuvaan, joka jo aikaisemmin on hallinnut seitsemää elokuvaversiota ja lukuisia tv-sarjoja.

Sopuisa tuttuus ja viihteen lainalaisuudet leimaavat esitystä alusta loppuun. Mitään tulkinnallisia viittauksia ei esiinny Alcottin kahteen suureen vaikuttajaan, Bunyanin Kristityn vaellukseen ja Dickensin Pickwick-kerhon jälkeenjääneisiin papereihin (Pickwick sentään mainitaan). Aikatasot ovat näennäisesti mukana esimerkiksi puvustuksen yksityiskohdissa ja musiikkiviittauksissa.

Teatterillisesta toteutuksesta ei ole mitään huomauttamista, sisällöllisestä keskentekoisuuteen kylläkin. Jon kasvu kohti kirjailijuutta kantaa pääteemana, mutta järin paljon sävyjä ja vivahteita siihenkään ei tartu.

Roolitöihin tuovat syvyyttä ennen kaikkea Riitta Salmisen lempeä ja empaattinen äiti sekä Kirsi Tarvaisen sähäkkä ja pureva täti. Miesroolit jäävät usein turhan ohuiksi. Eniten merkitystä ja tarttumapintaa on Samuel Kujalan Tedissä, jonka reaktioihin monet sisarusnelikon ratkaisut liittyvät.

Jouko Grönholm

Turun kaupunginteatteri: Pikku naisia. Dramatisointi Satu Rasila. Ohjaus Sini Pesonen. Lavastus Tinja Salmi. Puvustus Tuomas Lampinen. Naamiointi Saara Tawast. Äänet Iiro Laakso. Valot Janne Teivainen. Videot Mika Hiltunen. Rooleissa Isla Mustanoja, Katariina Havukainen, Anna Airola, Linda Hämäläinen, Samuel Kujala, Riitta Salminen, Kimmo Rasila, Stefan Karlsson, Markus Ilkka Uolevi ja Kirsi Tarvainen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 29.3.2023.