Taiteilijan työhön keskittyvässä haastattelussa ei päällimmäinen kysymys ole, mitä kohdehenkilö harrastaa vapaa-ajallaan. Brasilialainen jonglööri Luis Sartori do Valen kohdalla kannattaa kuitenkin olla utelias. Hänen nykysirkusohjauksiaan ovat aina ruokkineet näyttämön ja sirkusgenren ulkopuolelta nousevat virikkeet, ideat ja tavoitteet.

”Koko sirkustaiteilijan urani käynnistyi harrastuksesta, tarpeesta saada vastapainoa silloisille opinnoille.”

Brasilian kolmanneksi suurimmasta kaupungista Belo Horizontesta kotoisin oleva Sartori do Vale opiskeli kuvataiteita Universidade Federal de Minas Gerais -yliopistossa.

”Vanhempani ovat kuvataiteilijoita, joten kasvoin luontevasti kohti taiteilijan uraa. Yliopiston kuvataiteiden tiedekunnassa pääaineeni oli elokuva-animaatio. Mutta opiskeluvuodet ovat kaikille nuorille vaativia ja stressaavia, taideopiskelijoillekin. Aloin harrastaa sirkusta, ja se imaisi minut mukaansa. Kun sain paperit yliopistolta, olin jo päättänyt lähteä seuraavaksi opiskelemaan sirkuskouluun.”

Täysin tyhjästä ei opiskeluaikainen sirkuskiinnostus syntynyt. Jo lapsena Sartori do Vale oli päässyt sirkuskesäleireille ja nähnyt lukemattomia esityksiä. ”Etsin tietoa eri sirkusoppilaitoksista ja totesin, että Brysselin ESACin (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) pääsykokeet osuivat sopivaan aikaan. Lisäksi olin tavannut erään siellä opiskelleen. Jo Belo Horizontessa olin ollut mukana esityksissä ja verkostoitunut kansainvälisten sirkusartistien kanssa.”

VAIKEA VALINTA Aloittaessaan sirkuskorkeakouluopinnot vuonna 2005 Luis Sartori do Vale oli koulun ensimmäinen brasilialainen opiskelija. Ensimmäiset suomalaiset sirkusopiskelijat nähtiin ESACissa samoihin aikoihin. Sartori do Vale muistelee opintojen alkua huvittuneena.

”Pääaineen valinta oli todella tarkkaa. Siis supertarkkaa. Minulta kysyttiin, mihin haluan keskittyä. Vastasin, että jongleeraukseen ja akrobatiaan. Piti kuitenkin valita vain yksi laji, joten valitsin jongleerauksen. Se ei kuitenkaan riittänyt, vaan piti myös määritellä väline. Minä siis aloitin kolmen pallon jongleeraajana.” Kolmivuotisen koulun aikana opiskeltiin teknisten taitojen ohella muutakin.

”Koulu halusi meidän pohtivan, miksi kukin meistä haluaa sirkusartistiksi. Ei se siis pelkkää tekniikkaa ollut. Piti löytää oma taiteilijaidentiteetti. Minä olen aina halunnut tehdä ja kokea kaikenlaista, joten aloin tutkia, miten voisin yhdistää vahvuuksiani ja oppimiani asioita, mukaan lukien animaatio- ja videotaiteen.”

Sirkuskoulusta valmistuttuaan do Vale työskenteli esiintyjänä pääosin Ranskassa. Hän oli mukana muun muassa nimekkäissä ryhmissä Archaos ja The 7 Fingers. Vuonna 2011 hän saapui Suomeen Hurjaruuthin Talvisirkus Nenän ensembleen.

”Pian sen jälkeen Olli Vuorinen ja minä perustimme Nuua Companyn. Ensimmäinen esityksemme Lento vuonna 2013 oli menestys. Pääsimme mukaan EU-rahoitteiseen CircusNext-ohjelmaan ja se avasi ovet merkittäville festivaaleille ja esityspaikoille. Esiinnyimme laajalti ympäri maailmaa.”

Palaamme takaisin keskusteluun harrastuksista. Kun sirkuksesta tuli työtä, ryhtyikö do Vale tekemään vapaa-ajallaan jotakin aivan muuta?

”On hyvät ja huonot puolensa, kun harrastus muuttuu työksi. Minä tavallaan kerään harrastuksia, ja yksi niistä on jousiammunta.”

Lue koko Nina Jääskeläisen kirjoittama haastattelu lehden numerosta 2/2023.