Viirus-teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen nostatti Helsingin Sanomissa 9.9.2022 keskustelua nousevien lipunhintojen vaikutuksesta teatterien yleisöön ja ohjelmistoihin. Haastattelussa hän provosoi päättelyketjulla, jossa lipunhintojen nousu johtaa yleisön keskiluokkaistumiseen ja sitä kautta turvalliseksi koettuihin ja ”helppoihin” ohjelmistoihin.

Käykö näin? Minkälainen maku korreloi korkean koulutuksen ja tulotason kanssa? Entä onko teatteriyleisö ylipäätään ”keskiluokkaistumassa” vai onko se ollut sitä jo pitkään?

Lippujen hinnat vaihtelevat 20–89 euron välillä. Kalleimpia ovat suuret musikaalit. Teatterit tarjoavat lisäksi erilaisia alennuslippuja muun muassa opiskelijoille. 2021 Esittävän taiteen tilastojen mukaan myytyjen lippujen top10 sisältää 5 musikaalia, 3 komediaa, yhden rikoselokuvan teatteridramatisoinnin ja yhden klassikon.

Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti kysyi viideltä teatterinjohtajalta neljä aiheeseen liittyvää kysymystä. Kolme vastasi: Lahden kaupunginteatterin Ilkka Laasonen, Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom sekä KOM-teatterin taiteellinen  johtaja Lauri Maijala. urkulaisen Linnateatterin ja helsinkiläisen Suomen komediateatterin johtajilta emme saaneet vastauksia.

Lue Minna Tawastin kirjoittama haastattelu Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden numerosta 5/2022 tai osta juttu lehden verkkokaupasta.