Taiteen edistämiskeskus Taike on kuluvalla viikolla tehnyt toistamiseen kielteisen avustuspäätöksen Työväen näyttämöiden liiton (TNL) hakemukseen Työväen Näyttämöpäivien järjestämiseksi. Apuraha evättiin myös viime vuonna, jolloin päätöstä perusteltiin sillä, että Näyttämöpäivät on harrastajatapahtuma.

Työväen Näyttämöpäivät on 40-vuotias, valtakunnallinen, Mikkelissä järjestettävä harrastajien ja ammattilaisten festivaali. Tämän vuoden tapahtumaan haki 28 harrastajaryhmää, joista yhdeksän valittiin ohjelmistoon. Ennen koronaa vuodelle 2019 hakijoina oli 55 ryhmää ja valittuja 13. Esitysvalinnat tekee alan ammattilainen. Jokainen valittu ryhmä saa palautteen teatterin ammattilaisista koostuvalta raadilta. Tapahtumaa on tukenut OKM vuodesta 2010 ja Taike vuodesta 2018.

Toistasataa Suomen esittävän taiteen ammattilaista on tähän mennessä allekirjoittanut näyttelijä Jarkko Lahden johdolla laaditun avoimen kirjeen Taikelle ja sen johtajalle Paula Tuoviselle, joka päättää Taiken festivaaliavustusten saajat. Siinä ihmetellään kielteistä apurahapäätöstä. Mukana kirjelmässä ovat maan keskeiset teatterinjohtajat, professorit ja muu taiteilijakunta, muun muassa akateemikko Marjo Kuusela, taiteilijaprofessori Mikko Roiha, taiteilijaprofessori emerita Seela Sella, näyttelijätaiteen professori Elina Knihtilä, teatterinjohtajat Kari Arffman ja Mika Myllyaho, näyttelijä Esko Salminen sekä näytelmäkirjailija-ohjaaja Leea Klemola.

Taiteilijoiden avoimessa kirjeessä kuvaillaan, että Näyttämöpäivien merkitys ammattilaisten, harrastajien ja katsojien yhteisenä foorumina on huomattava:

”On mahdotonta käsittää, millaiseen arvopohjaan Taiken päätös perustuu. Se iskee suoraan nuoriin ja koko siihen kasvualustaan, jonka aikaansaannoksia taiteen edistämisessä tavoitellaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Samalla se iskee tulevaisuuden näkijöihin ja tekijöihin.”

Kirjeen laatijat korostavat, että festivaali on ”ammattilaisten johtama, tuottama, kuratoima ja raadittama.” Taiken arviontiperusteissa mainitaan yhtenä kohtana nimenomaan henkilökunnan ammattilaisuus.

Taike on rahoittanut festivaalia noin 30 000 eurolla vuodessa. Mikkelin kaupungin tapahtumalle jakama avustus on sidoksissa Taiken avustuksen suuruuteen. Taiken avustuksen lopettaminen voi merkitä yli 40-vuotiaalle tapahtumalle kuoliniskua.

Taiteen edistämiskeskuksen jakamista avustuksista päättävät eri alojen taidetoimikunnat (20 kpl) sekä kaksi apurahalautakuntaa. Ainoastaan festivaaliavustuksista päättää yksi ihminen eli Taiken johtaja erityisasiantuntijan esittelystä.

Minna Tawast