Kuopio Tanssii ja soi on levittänyt tälle syksylle osan viime kesänä poisjääneestä festivaaliohjelmistostaan. Festivaali muistutti espanjalaisvieras GN/MC:n huikealla Set of Sets -esityksellä, mitä helmiä meiltä jäisi Suomessa näkemättä, jos tätä Pohjoismaiden suurinta kansainvälistä tanssifestivaalia ei olisi.

Libanonilais-espanjalaisen koreografiduon– Guy Nader ja Maria Campos – konseptoima Set of Sets alkaa pitkään, hyvin pitkään kestävällä kohtauksella, jossa tanssijat yksi kerrallaan liittyvät kävelemään samaa ympyrää. Ympyrä vaihtuu välillä toiseksi ympyräksi tai sisäkkäisiksi ja risteäviksi ympyröiksi ja tanssijat alkavat juosta. Hiljaisuudessa tapahtuvan, loputtomalta tuntuvan kiertämisen aikana katsoja ehtii vaipua jonkinlaiseen metameditatiiviseen tilaan, ikään kuin aika pysähtyisi samalla kun se silmiemme edessä ”kulkee”. Kävelevät ja juoksevat ihmiskehot pysyvät samoina eivätkä kuitenkaan pysy.

Sitten alkaa monotoninen trancebiitti, ja tanssijat liikkuvat yhä akrobaattisemmin, taistelulajeista tutuilla liikeradoilla. He ovat kuitenkin lähes koko ajan kosketuksissa toisiinsa käsistä, jaloista, vyötäröstä, jostain. Tanssijat nostavat, pyörittävät, kantavat ja heittävät toisiaan jatkuvalla liikkeellä. Keskivartalot ovat tiukassa kontrollissa. Näky on hypnoottinen ihmismobiili, joka on koko ajan jonkinlaisessa pyörteessä.

Biittipohjaan liittyy Miguel Marinin taiturillinen live-rummutus, joka välillä kiihdyttää pauhun sellaiseksi, että se upottaa katsojan sisäänsä. Esityksen dynamiikka voimistuu. Näemme, kuinka vartaloista rakentuu konstruktioita jotka hajoavat ja muuttuvat toisiksi.

Tunnin mittaisen esityksen katsominen on voimakas fyysinen kokemus. Huikeat tanssijat näyttävät siltä kuin eivät väsyisi koskaan, mikä vahvistaa tekijöiden pyrkimystä herkistää katsojat ajan käsitteelle sekä luoda assosiaatio luonnon kiertokulusta.

Nader ja Campos ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2006 ja kehittäneet yhteistä tyyliään, jossa on vaikutteita kontakti-improvisaatiosta, capoeirasta ja breakdancesta.

Set of Sets sai arvostetun Premios de la Crítica de las Artes Escèniquas 2018 -palkinnon sekä parhaasta koreografiasta että esityksestä.

Minna Tawast

GN/MC: Set of Sets. Konsepti Guy Nader ja Maria Campos. Ohjaus Guy Nader. Musiikki Miguel Marin. Tanssijat Maria Campos, Guy Nader, Roser Tutusaus, Lisard Tranis, Clementine Telesfort, Csaba Varga, Tom Weksler. Esitys Kuopio Tanssi ja Soi, Kuopion kaupunginteatteri 31.10.2021.