Lilla Teaternin Katrina on mestariteos. Näin ajattelin tuoreeltaan nähtyäni Jakob Höglundin ohjaaman, Kaisa Lundánin dramatisoiman ja Aili Järvelän säveltämän Sally Salmisen romaaniin pohjautuvan musikaalin ja allekirjoitan ajatuksen edelleen. Harvoin kokee jotain niin mittasuhteiltaan ja tyyliltään varmaa, täysin uutta esitystä, joka hehkuu näyttämöllä tietoisena omasta arvostaan.

Salmisen ahvenanmaalaisromaani oli toki aikanaan 1930-luvulla menestysteos, maailmallakin yhtä luettu kuin Mika Waltari konsanaan. Kertomus pohjanmaalaisesta talontyttärestä, jonka sutki merimies houkutteli saaristolaistorppaansa emännäksi, on jykevä kuin Niskavuoren Heta – klassikkoainesta siis. Silti Katrina unohdettiin vuosikymmeniksi, kunnes Juha Hurmeen uusi suomennos ilmestyi vuonna 2018 ja romaanista otettiin uusi painos myös alkukielellä.

Jakob Höglund tunsi, että tämän tarinan hän haluaa ohjata. Hän alkoi nähdä ja kuulla Katrinan vahvojen naisten musikaalina. Musikaali pikkuruisella Lilla Teaternin lavalla kuulostaa yllättävältä ajatukselta, mutta miten hyvin se siellä toimiikaan! Ohjaaja on työryhmineen osannut luoda kertomukselle musikaalin identiteetin ja ilmeen menettämättä Salmisen romaanin kovaa ydintä, saaristolaiselämän karaiseman naisen kasvua perheensä vastuunkantajaksi.

 

Onnistuminen perustuu taidokkaaseen ensembleen ja sen musikaalisuuteen. Järvelän musiikki on ällistyttävän moni-ilmeistä, taitavasti orkestroitua ja vapaata musikaalien kliseestä, miellyttämishalusta. Melodiat solahtavat tarinan lomaan kuin itsestään ja tuntuvat heti tutuilta niin kuin kansansävelmät. Järvinen esittää niitä itse kera taidokkaasti näyttelevien muusikkojen Ulriikka Heikinheimon ja Senni Valtosen. Pääroolissa häikäisee laulava näyttelijä Emma Klingenberg.

Lisätään tähän vielä mainiot lavastukselliset ja puvustukselliset ratkaisut, ja niin on valmis tämä täysimittainen, moniroolinen, vuosikymmeniä päähenkilönsä elämästä kattava näyttämöteos. Se esitetään neljän naisen voimin, ylväästi kuin shakespeareaaninen kuningasnäytelmä, notkeasti kuin Broadwayn musikaali. 

Sellainen se omassa mittakaavassaan onkin. Yhtä lailla maailmalle menestysteokseksi kelpaava kuin romaani Katrina

JAANA SEMERI

Lilla Teatern: Katrina. Perustuu Sally Salmisen romaaniin, sovittanut Jakob Höglund. Dramatisointi ja laulujen sanat Kaisa Lundán. Sävellys ja sovitukset Aili Järvelä. Ohjaus Jakob Höglund. Lavastus Heini Maaranen. Puvustus Samu-Jussi Koski. Näyttämöllä Emma Klingenberg, Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo ja Senni Valtonen. Ensi-ilta Lilla Teaternissa 31.1.2024.