SKIN HUNGER ALKAA TANSSIJAN kertomalla kolmella muistolla. Ne liittyvät kohtaamisiin vanhenevan isän, aran koiran ja rakastetun kanssa. Yhteistä näille erityisille hetkille on fyysinen kosketus. Sanotaan, että keho muistaa sellaisenkin, jonka pelkkä mieli unohtaisi.

Teoksen nimi Skin Hunger kertoo, mistä Johanna Nuutisen nykytanssiteoksessa on kyse. Ihon ikävästä, nälästä tulla kosketetuksi. Kosketuksen merkitys ihmisen biologiselle ja neurologiselle kehitykselle on perustava. Mikä voisi olla tärkeämpi aihe ajassa, jossa elämme yhä enemmän yksinäisessä kuplassa vain kylmyyttä hohkaavia näyttöpäätteitä kosketellen?

 

Tuomas Norvion äänisuunnittelu on huima. Aluksi katsojille jaetaan kuulokkeet, jotka rajaavat ympäristön äänet ja akustiikan pois ja tilalla on teoksen livetilanteen äänimaailma. Se ympäröi kuulijan kolmiulotteisesti välittäen sensoreilla varustettujen tanssijoiden puheen, hengityksen ja askeleet kuin suoraan iholle. Kuuloaistimus on immersiivinen, äänimaailma upottaa katsojan keskelle lavatapahtumia.

Nuutisen varmaotteinen koreografin taito on tuttua hänen aiemmista teoksistaan. Niille on keskeistä omaperäinen lähtökohta, oivallus tai idea, jossa jokainen pienikin yksityiskohta palvelee kokonaisuutta ja kaikki turha on putsattu pois. Lopputulos on selkeä, mutta tinkimättömän omalakinen taideteos.

Mitään sykettä nostattavia joukkokohtauksia tai huomionhakuisia wau-efektejä ei tarvita, vaan tanssi elää levollisesti kauniin valkoisen puvustuksen ja lavastuksen keskellä orgaanista elämäänsä osaavien tanssijoiden kosketuksia tutkivissa kontakteissa. 

Lepsuksi Nuutinen ei keveästi virtaavaa teosta päästä, vaan oudot, surrealistiset yllätykset herättävät tuntemuksia kovista ja pehmeistä tavoista koskettaa. Kirkuvan punaisessa lateksipuvussa rimpuileva tanssija, valtavia siipiään hupaisasti kahisuttava lintu, pehmeästi pyörivä pörröinen eläin torjuvat tai kutsuvat koskettamaan. Viimeinen hahmo, kummallisen korikehikon avulla kehoaan sekä suojaava että piiskaava Yi-Chi Lee muistuttaa pahan kosketuksen kivusta.

Kuulokkeista luopuessa oli aika palata hälyisään todellisuuteen – aistit buutattuina ja ajatukset kosketuksen merkityksestä kirkastuneina.

Raisa Rauhamaa

Johanna Nuutinen+Collaborators: Skin Hunger. Ohjaus Johanna Nuutinen. Koreografia Johanna Nuutinen ja tanssijat. Tanssi Aurinko Ahola, Jonna Aaltonen, Amie-Blaire Cartier, Jack Traylen, Yi-Chi Lee ja George Pelagias. Äänet ja musiikki Tuomas Norvio. Lavastus Joonas Tikkanen. Puvustus Joona Huotari. Kantaesitys Tanssin talossa 25.10.2023.