Kun teatteriohjaaja ottaa taloustoimittajan mukaan kirjoittamaan Molièren Saituria nykyaikaan, karsitaan vanhasta klassikosta rönsyt pois ja selvitetään sen sijaan näytelmän lomassa katsojille rahatalouden lainalaisuuksia. Vähän riskibisnekseltä kuulostaa, mutta Tampereen Työväen Teatterin Saituri – ihana raha on eetokseltaan opetusnäytelmä ja Juha-Pekka Raesteen maukkaat huomiot nykyajan talouselämästä solahtavat nätisti Otso Kauton notkeasti ohjaaman 1600-luvun tarinan käänteisiin.

Saituri on periaatteessa komedia. Mutta toisin kuin kuuden vuoden takaisessa TTT:hen ohjaamassaan Luulosairaassa, Kautto ei lyö ihanasti läskiksi vaan pitää otteen tekstiin melko vakavana. Saituri-käppänän ahdistus otetaan melkein tosissaan ja lastensa uupumaton perinnön kyttäys myös. Lausahdusta ”rakkaus on kovaa valuuttaa” toistellaan taajaan, mutta eivät siihen ilman rahaa taida uskoa edes toisiinsa rakastuneet. Onneksi Molière lyö lopulta itse läskiksi ja hääkellot kumajavat lähes koko seurakunnalle.

 

Molière on ihmisen raadollisuuden tarkkasilmäinen kuvaaja, mutta aikakautensa tuote: tarinoidensa ydinasioita rasittavuuteen asti jankkaava. Kautto on karsinut myös ilmaisua ja suomentanut Saiturin fiksulle nykysuomelle, jota loppusoinnut ovelasti värittävät. Tulosta on kaunis kuunnella. 

Esitys on myös kaunis katsella. Puvustaja-lavastaja Pirjo Liiri-Majava on loihtinut upean palatsin ja mehevän värikylläiset, epookkiin istuvat asut. Niissä sopii Auvo Vihron ja hänen rinnallaan taidokkaasti taiteilevan ensemblen keikistellä. Raesteen tekstiä esittelevä, hersyväksi ohjattu talousnelikko on kekseliäästi erotettu esityksen maailmasta pukemalla heidät viimeksi kuluneen vuosisadan paremman väen tyykeihin. Hyvä idea on myös – liikkeenä ja metaforana – esityksessä toistuva sulkapallon peluu. Peli on peli on peliä. 

Pieni tyylirikko on monista tuttujen biisien pätkistä koostuva musiikki. En oikein saanut kiinni sen sirpaleisuudesta, vaikka rock sinänsä sopi rikkomaan epookkia. Aloin jopa miettiä, oliko musiikkivalinnoissa jokin ohjaajan oma, henkilökohtainen taso. Sellaisena sen ymmärtäisin, ja kovin pieni rikka musiikkikooste tässä tyylikkäässä ja maistuvassa rokassa joka tapauksessa on.

JAANA SEMERI

Tampereen Työväen Teatteri: Saituri – ihana raha. Teksti Moliére–Kautto–Raeste. Suomennos ja ohjaus Otso Kautto. Liikeidentiteetti Mirva Mäkinen. Lavastus ja puvut Pirjo Liiri-Majava. Valot ja videot Eero Auvinen. Äänet Kalle Nytorp. Rooleissa Auvo Vihro, Inke Koskinen, Hiski Vihertörmä, Juha-Matti Koskela, Pihla Pohjolainen, Jari Ahola, Suvi-Sini Peltola, Riikka Papunen, Eriikka Väliahde, ja Samuli Muje. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 18.10.2023.