Kaksi suomalaista journalistia lähtee Nigeriaan tutkimaan Shellin hallitsemien ja hyödyntämien öljykenttien ympäristötuhoja ja mielenosoitusten seurauksena tapettujen asukkaiden kuolemia. Odotettavissa on sotilasdiktatuurien hyväksi kokemien keinojen käyttöä.

Journalistit vangitaan ja teljetään määräämättömäksi ajaksi putkaan.

Ohjaaja-kirjailija Pasi Lampela tukeutuu Selli-näytelmässään todellisiin tapahtumiin. Syy ja seuraus ovat niin loogisia, että ne voi monistaa globaalisti. Kaava on sama kaikkialla, missä alkuperäiskansat yrittävät puolustaa maaoikeuksiaan. Missä öljy, siellä oikeudet määrittää raha. Siperian Jamalilla ekologisen tasapainon tuholaisia olivat myös suomalaiset ja ”meidän” Nordstream-kaasuputkemme.

 Shellin porauksia Nigeriassa 1990-luvulla seurasi öljyjättiä vastaan nousseiden ogonien kylien polttaminen, kahden tuhannen kyläläisen kuolema ja heimopäälliköiden näkyvä mestaaminen.

Suomikin oli myöhemmin tapetilla, kun Jorma Ollila nimitettiin Shellin hallituksen puheenjohtajaksi.

Nigeria oli tutkivien journalistien herkkupala, mutta riskit työssä sitäkin suuremmat. Lampela kirjoittaa isosta geopoliittisesta ongelmasta ja limittää siihen askel askeleelta inhimillisesti katsoen musertavampaa tilannetta.

 LOPULTA TARINA KÄÄNTYY  ihmissuhdetutkielmaksi kestämättömissä selliolosuhteissa. Työpari Wenla Reimaluoto toimittajana ja Eero Aho kuvaajana joutuu putkaan ja karkeiden menetelmien uhriksi. Näyttelijät antautuvat estoitta kuvitelluille olosuhteille ja purkavat paineet hurjalla tunneskaalalla.

Samaistun. Olen itsekin Siperiassa odottanut – tietämättä syytä vangitsemiseen – vapautumista putkassa, jonka ovella jokaista liikahdustani valvoo miliisi kalašnikov olallaan. En kyllä saavuttanut samaa ulkoisen voimannäytön tasoa kuin Jurkan näyttelijät.

Teatteri on teatteria, mutta Sellin kouraisevan suuri kysymys on, voiko journalisti tai taiteilija koskaan lakata etsimästä totuutta ja mikä on sen hinta.

Tänäänkin uutisia lukiessa näkee, kuinka yhä useampia toimittajia kuolee rintamalla tai vaikkapa kotimaassaan Venäjällä.

Selli on jäävuoren hyytävä huippu. Lampelan näppäinten laukaisut ovat tappavan osuvia. Tämä on elossapysymisen teatteria.

Kirsikka Moring

Teatteri Jurkka: Selli. Kirjoittanut ja ohjannut Pasi Lampela. Lavastus ja puvut Markus Tsokkinen. Valot, ääni ja musiikki Saku Kaukiainen. Rooleissa Wenla Reimaluoto ja Eero Aho. Kantaesitys Jurkassa 25.3. 2023.

 Lisää arviota Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdessä.