TURKULAISELLA KOLMANNELLA TILALLA on tyystin omanlaisensa paikka ja rooli valtakunnallisella teatterikentällä. Useita taiteenaloja yhdistävä vapaa ryhmä on vuodesta 2009 noudattanut tarkasti sisällöllistä linjaansa. Lyhyesti kiteyttäen Kolmas tila edistää ja luo taiteen ja tieteen vuoropuhelua. Manifestissaan teatteri tähdentää, ettei se pyri kiinteisiin rakenteisiin, vaan tähtää liikkuvuuteen. Se täydentää ryhmäänsä produktiokohtaisesti.

Taiteen ja tieteen vuoropuhelu ei voisi toteutua kirjaimellisemmin kuin teatterin tuoreessa näyttämöteoksessa Raumzeit. Tiheäpiirteinen teksti on taas kerran Seppo Parkkisen. Tuomas Rinta-Panttila on ohjannut voimaperäisen ja toteutukseltaan hienon matkan fysiikan ja tähtitieteen historiaan erityisesti 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä teos tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa ja suomalaisen tähtitieteen historiaa.

Vaikeat ja monimutkaisetkin aihepiirit hahmottuvat kouriintuntuvasti, kun näyttämöllä kohtaavat henkilöiden kautta luonnontiede ja 1900-luvun alkupuolen saksalainen totalitarismi. Ajan ja avaruuden ulottuvuudet kasvavat näkyviksi, kun näyttämöteoksen episodeissa kaikki tapahtuu Anja Pohjanheimo -nimisen fiktiivisen henkilön oikullisessa mielenmaisemassa.

RAUMZEITISSA KYSYTÄÄN, miten miellämme olemassaolon ja ajan, kuinka niitä on fysiikassa tutkittu ja mitä kaikkea niistä tiedetään. Katsojilla on kuulokkeet, ja osa näyttämöltä kuuluvasta puheesta tulee nauhalta. Turkulainen observatorio toimii kiintopisteenä, mutta sieltä tehdään videoprojisoinneissa retkiä hyvinkin erilaisiin miljöisiin ja keskustelutilanteisiin.

Näyttelijäntyöt eivät suinkaan jää videoprojisointien varjoon, vaan Katja Küttner, Kristina Vahvaselkä ja Eetu Känkänen luovat täyteläisen kuvan henkilöhahmoistaan. Küttnerin luoma Pohjanheimo yhdistää oivallisesti henkilögalleriaa, jossa Vahvaselkä ja Tenkanen rakentavat sarjan toisistaan poikkeavia ja toisiaan oivallisesti täydentäviä roolikuvia.

Historian hahmot ovat tarkkaan harkiten valittuja. Pohjanheimo kohtaa ajatuksissaan muiden muassa viidennen ulottuvuuden miehen, ”Suomen Einsteinin” Gunnar Nordströmin (1881–1923) ja Turun yliopiston tähtitieteen professori Liisi Oterman (1915–2001). •

JOUKO GRÖNHOLM

Kolmas Tila: Raumzeit. Käsikirjoitus ja dramaturgia Seppo Parkkinen. Ohjaus Tuomas Rinta-Panttila. Valot, videot ja tila Teemu Nurmelin. Äänet Joonas Outakoski. Puvut Maria Sirén. Naamiointi Minna Pilvinen. Rooleissa Katja Küttner, Kristina Vahvaselkä ja Eetu Känkänen. Kantaesitys Turun Manillassa 2.2.2023.