Fashion is my passion, tunnustaa Mindy. Kuinka tuttua, tunnustan.

Sanna Silvennoisen ohjaama ja Minna Puolannon esittämä Catwalk on napakasti etenevä klovneria vaatehulluudesta ja Mindy-klovnin pyrkimyksestä kohti huippumallien maailmaa.

Mindy on varsinainen vaatehaukka, joka kaivaa mitä kiehtovimpia luomuksia milloin tätinsä jäämistöstä, Emmauksen vaatelaareista ja UFFin tasarahapäiviltä. Pelkkä laadukkaiden materiaalien, kuten villan, silkin, alpakan, kashmirin ja sifongin hypistely saa hänet hurmoksiin.

Nyt Mindyn catwalkilla yleisö pääsee ihastelemaan eri vuosikymmenien vaateaarteita, joiden tuunauksessa Mindy on melkoinen disaineri.

Koska avustajaa, Fabriziota, ei näy, Mindy osallistaa yleisön pukijakseen.

 

Puolannon mutkaton yleisökontakti muotishown alusta lähtien on Catwalkin hauskinta antia. Reippaiden avustajien lisäksi Mindy bongaa katsomosta mörrikän miesoletetun (Jouko Puolanto), jolle koko rättibisnes aukeaa huonosti. Kun Mindy vetää ukon osaksi showtaan. on selvää, että karju kerää näytöksen raikuvimmat aplodit keikutellessaan hiki päässä catwalkilla mitä kummallisissa releissä.

Mitään turhanpäiväistä höpsöttelyä vaatteilla ilkamoiva Catwalk ei ole. Se viettelee taitavasti naurun keinoin miettimään vaatteita, muotia ja loputonta tarvettamme viestiä niillä omaa ainutlaatuisuuttamme.

Muoti on valtaisa bisnes, joka vaikuttaa, muokkaa ja määrittää itse kunkin valintoja. Mutta kun äänitehosteiden keskeltä kuuluu pohdinta siitä, millaisissa olosuhteissa turhamaiseen maailmaan tuotetaan lisää kulutettavaa, muistui mieleen vaatebisneksen karu puoli, lapsityövoima.

Tänään kierrätys on muotia, mutta johtaako se vain uudenlaiseen kulutusjuhlaan? Halpa hintahan kutsuu hamstraamaan ja kasvattamaan ennestään pursuavaa vaatekaapin sisältöä.

Mutta muoti ja vaatteet tuottavat myös iloa. Ne auttavat oman tyylin löytämistä ja lisäävät rohkeutta astua esiin muiden katseiden alle.

Kun Mindy lopuksi houkuttelee osan yleisöstä catwalkille syntyy jaettu riemukas hetki, jossa jokainen ”huippumalli” hyväksytään aplodien saattelemana karvoineen päivineen, juuri sellaisena kuin on.

Raisa Rauhamaa

Circo Aereo ja Red Nose Company: Catwalk. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Vaatesuunnittelu Veikko Seppälä. Valot Juho Rahijärvi. Äänet ja musiikkivalinnat Jere Kolehmainen. Esiintyjä Minna Puolanto. Ensi-ilta Hurjaruuthin näyttämöllä 16.2.2023.