On hienoa, että uskalletaan ajatella isosti. Käsittämättömän pieneen tilaan, rautatiekiskojen päälle ja keskelle Tampereen kaupunkia nousi Nokia Arena vuonna 2021. Ja pelottomasti sinne luotiin suomalaisessa mittakaavassa jättimäinen, poikkitaiteellinen Lumikuningatar-produktio.

Tampere-talon ja Kantelinen Companyn luotsaaman teoksen matka alkoi jo vuonna 2019, samaan aikaan kun Nokia Arena alkoi konkreettisesti rakentua. Lumikuningattaren ensi-illan ja esitysten piti olla pian Arenan avajaisten jälkeen, mutta koronarajoitukset pidensivät harjoitteluaikaa vuodella ja esitykset saatiin toteutettua lähes alkuperäisellä esiintyjäjoukolla vuodenvaihteessa 2022–2023.

Mieleenpainuvinta esityksessä oli sen visuaalisuus ja etenkin Mikki Kuntun valoilla ja videoilla luoma luontolavastus. Ilmaa halkovat valokiilat ja esiintyjiin kohdistuvat seurantaspotit toimivat kuten pitääkin, mutta paikkojen ja vuodenaikojen vaihtuminen jäähän piirtyvillä huikeilla kuvioilla vei oivallisesti keskelle satua. Jokainen valo- ja videokohtaus myös tuki ja rakensi itse tarinaa.

Torsoksi ja ainakin omalta paikaltani pimentoon jäi ainoastaan toisella puoliajalla toisessa päädyssä ollut vaatimaton pyrotekninen posahdus.

Erika Turusen puvut ja Minna Pilvisen suunnittelema naamiointi olivat myös kaunis osa satua. Roolien ymmärtäminen niiden kautta oli selkeää. Turusen puvuissa näkyi hänelle tyypillisiä elementtejä, vaikka monet yksityiskohdat katosivatkin pitkään etäisyyteen.

Mikki Kunttu, Erika Turunen ja jääbaletin tuottaja ja musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen eivät ole ensimmäistä kertaa toteuttamassa Lumikuningatarta. Kolmikko oli mukana tekemässä sen myös Kansallisbaletille vuonna 2012. Tuolloin koreografina oli Kenneth Greve.

Kantelisen mukaan jääbaletissa on täysin uusi musiikki. Se soljuu, kilisee ja räsähtelee, viitoittaa tarinan tunnetiloja pelosta onneen. Sävelkulkuja ei kuitenkaan jää kerrasta mieleen.

 

Lumikuningattaressa yhdistetään taito- ja muodostelmaluistelua, tanssia ja ripaus jääkiekkoakin. Jääkiekkokohtaus jääbaletissa uudella areenalla taitaa olla tamperelainen pakko. Kohtaus on ehdottomasti mukava ja tuo hitaaseen alkuun vauhtia, mutta se on ympätty tarinaan laskelmoidusti.

Luistelun ja tanssin yhdistäminen ja lomittaminen toimii joustavasti. Jäätä ympäröivät matalat korokkeet levittivät tanssijat koko tilan ympäri, ja luistelijat saattoivat ottaa haltuun heille tutun kaukalotilan.

Liikkeellisesti suurella jäällä toimivat parhaiten luistelijoiden soolot ja duetot sekä luistelijoiden ja tanssijoiden kohtaukset, joissa he liikkuivat tilassa lähellä toisiaan. Napakkaa Marigold IceUnityn muodostelmaluistelua koko ryhmälle olisi mieluusti seurannut enemmänkin. Tanssija-ryöväreiden venematka läpi kaukalon oli visuaalinen oivallus.

Jokainen esiintyjä tuntui heittäytyvän vahvasti rooliinsa. Tamperelaisen Kiira Korven Lumikuningattaren roolissa korvannut Laura Lepistö onnistuu välittämään hyisen tunnelman pelkästään päättäväisillä käsivarsiensa liikkeillä.

Ohjaaja-koreografi Reija Wäreellä on silmää suurille kokonaisuuksille. Iso palapeli on koottu vauhdilla lopulliseen muotoonsa. Ensi-illassa jokainen sisääntulo ja ulosmeno, luistelu, tanssi ja eri osa-alueiden sulautuminen toisiinsa sujui kitkatta.

Suuruus on myös haaste. Tilan visuaalinen toteutus on upeaa. Luistelun kaaret ovat kauniita ja muutamia temppujakin nähdään. Mukavaa huumoria on mausteena. Tanssi areenalla jäi pieneksi ja yksityiskohdat kaukaisiksi. Saattaa olla, että Ylen taltiointi ( Yle Areenassa 29.6.2023 saakka) antaakin paremman näkymän teokseen.

Lumikuningatar-jääbaletin on käsikirjoittanut Cirque du Soleil’n luovana johtajana toiminut kanadalainen Melissa A. Thompson. H. C. Andersenin sadun pääteemat, ystävyys ja taistelu omia heikkouksia vastaan, eivät ainakaan vielä nousseet vahvasti esiin. Mikäli teos pääsee maailmalle kiertämään, nekin ehkä vielä kehittyvät.

Merja Koskiniemi

Tampere-talo ja Kantelinen Company: Lumikuningatar. Ohjaus ja koreografia Reija Wäre. Sävellys Tuomas Kantelinen. Valot, lavastus ja videot Mikki Kunttu. Puvut Erika Turunen. Naamiointi Minna Pilvinen. Muodostelmaluistelukoreografia Anu Oksanen. Käsikirjoitus ja konseptointi Melissa A.Thompson. Rooleissa mm. Laura Lepistö, Silja Dos Reis ja Felipe Montoya. Ensi-ilta Nokia Arenalla 30.12.2022.