Koreografi Maija Hirvasen Mesh on kudelma, johon esiintyjät imevät katsojat yhteiseen aikaan ja paikkaan. Mesh on myös verbi, teoksen käsiohjelman mukaan se tarkoittaa asioiden yhteensovittamista.

Mesh sai ensi-iltansa Berliinin Tanz im August -festivaalilla kesällä 2022 pandemian siirrettyä esityskautta pariin kertaan. Syyskuussa oli vuorossa Helsingin ensi-ilta, mutta neljälle luotu teos nähtiin kolmen tanssijan esityksenä Pie Kärin  sairastuttua.

Näkemättä alkuperäistä ei tiedä, mikä muuttui. Tanssin talon Pannuhallissa kolmen kudelma muodostui ja muokkaantui jatkuvasti muuntuvaksi rihmastoksi. Aika ajoin tanssijat tuntuivat tavoittelevan jotakuta poissaolevaa. Avoin ja epätäydellinen kolmio kutsui katsojia mukaansa ja tuntui jatkuvan kohti kattoa.

Alkukuvassa kolme tanssijaa makaa maassa selällään ja sätkii. Impulssi kulkee läpi kehon ja lennättää kädet, jalat, pään ilmaan. Vähitellen krampit vääntävät ruumista kylkiasentoon, siitä jaloilleen. Tanssijat nappaavat tiukasti toisiaan ranteista tai käsivarsista, tarttuvat seuraavasta käsivarresta aina uutta kosketusta etsien. Tanssijoiden keskelle syntyy kuin epätäydellisiä Hannunvaakunoita, jotka liikkuvat ja muokkautuvat jatkuvasti. Kuin huomaamatta tanssijat täyttävät koko näyttämön.

Läheisyys muuttuu yhteneväksi liikkeeksi. Tanssijat etenevät tilassa kuin niittäisivät viikatteella viljaa. Liikemateriaali luo mielikuvia pellosta, metsästä, eläimistä ja kasveista.

Jokainen tanssija saa oman hetkensä: Marlon Moilanen tamppaa maata rytmikkäästi, Suvi Tuomisen aistillisuus saa muut heräämään, Marika Peura on taivaisiin kohoava valtias toisten olkapäillä.

 

Tanssijat ottavat myös yleisön mukaan. Osallistua ei tarvitse eikä liikkua paikaltaan, sillä tanssijat tulevat katsomoon. He kiipeilevät hämähäkkeinä kuin tahmeissa verkoissaan.

Äänimaailma syntyy tanssijoista, liikkeistä, hengityksistä, huudoista ja huudahduksista. Äänisuunnittelija Tatu Nenonen nappaa pienestäkin vaatteen suhinasta kiinni, vahvistaa ja muokkaa äänistä maisemia. Välillä kuuluu kuin meren kohinaa, sitten ulvovat sudet, ehkä tuuli vinkuu metsässä. Erilaiset verkot huojuvat ilmassa ja kohoavat kohti Pannuhallin kattoa. Äänet luovat avaruudellisuutta ja suurentavat tilaa.

Sara Nyberg

Zodiak: Mesh. Koreografia ja ohjaus Maija Hirvanen. Valot Heikki Paasonen. Äänet Tatu Nenonen. Tanssijat Marika Peura, Marlon Moilanen ja Suvi TuominenHelsingin ensi-ilta Tanssin talon Pannuhallissa 16.9.2022.