Parin vuoden välein järjestettävä pohjoismainen Ice Hot -nykytanssikatselmus pidettiin tänä vuonna helteisessä Helsingissä. Tapahtumaan osallistui lähes 300 vierasta ja yli 170 taiteilijaa.

Sigrid Stigsdatter Mathiassenin napakka soolo, Cold Hawaii, oli aaltoileva ja intensiteetiltään koko ajan nouseva. Se käsitteli parisuhdetta, sen huippuja ja laskuja sekä sen jälkeistä tyhjyyttä. Läsnä oli myös kehon aistillisuus ja nautinto. Vahvaa elettä, jossa kaikki sormet työnnetään suuhun, on nähty viime aikoina näyttämöllä useinkin, mutta tällä kertaa suusta alkoi tulla tummaa, valuvaa nestettä – ikään kuin öljyä tai pettymyksen karvasta sappinestettä. Nouseva himo muuttui ekokatastrofiksi ja vähitellen äänetön riita sai myös äänet ja epätoivoisesti toistellut vuorosanat.

Ehyt ja kiinnostava soolo oli ikään kuin dialogin toinen puolikas. Amsterdamissa ja Kööpenhaminassa työskentelevä Mathiassen kuvaili teoksensa syntyneen Oh my God -dramaturgian kautta. Herkästi ja vahvasti esiintyjänä läsnä olevassa Mathiassenissa näkyivät pienetkin yksityiskohdat. Erityisesti tekstin ja äänen taitava käyttö yhdistettynä liikkeeseen oli kiehtovaa seurattavaa.

ruotsalaisen BamBam Frostin soolo YES (2021) alkaa hidastetulla poppingmaisella liikkeellä, ja myös eleet ja ilmeet ovat erittäin slow motion. Teoksen alkupuolella ollaan pitkään syvässä kyykyssä. Tässä teoksessa nautintoa tuottaa myös tanssiminen musiikin biittiin sekä twerkkaus.

Musiikki on kerrankin tarpeeksi kovalla, puvut ja valotkin coolit. Ysäriltä tuttu dance-biisi saa uuden version ja tulkinnan, ja lopuksi nähdään pitkä kantriduetto, kun Lydia Diakité Östberg liittyy mukaan. Farkkutakin hapsut ja chapsit viuhuen tanssittu perinteinen rivitanssi muuttui naisten käsittelyssä feministiseksi oman tilan ottamiseksi.

Ote popkulttuuriin on tyylikäs ja mielikuvituksellinen. Frost kertoi teoksen olleen hänen covid-biisinsä, kun ensi-ilta aina lykkääntyi. Ehkä juuri pitkän harjoitusajan vuoksi esityksen kesto oli puolitoista tuntia, mikä tuntui hieman liialliselta.

Aino Kukkonen

Ice Hot Helsinki 2022: Cold Hawaii. Konsepti, koreografi ja esitys Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Musiikki Lora Deniz. Puvut Ginta Tinte. Dramaturgia Antonia Steffens. Tekniikka, valot Edwin van Steenbergen. Esitys Nykytaidekeskus Muussa 30.6.2022.

Yes. Idea, tuotanto, koreografia ja esiintyjä BamBam Frost. Esiintyjä Lydia Diakité Östberg. Valot Anton Andersson. Kompositio ja äänet Yared Cederlund. Lavastus Lisa Berkert Wallard. Puvut Hanna Kish. Esitys Tanssin talon Pannuhallissa 30.6.2022.