Luontodokumenteista tutun Jarmo Heikkisen pehmeä kertojaääni johdattaa katsojat seuraamaan kiehtovaa tarinaa savannilla, maatilalla ja lopulta nyky-yhteiskunnassa asuvasta lajista nimeltä homo sapiens. Tarina ihmisen ainutlaatuisesta kehityksestä apinasta maailman herraksi lienee yksi sapiensin suosikkikertomuksista. Kansallisteatterin suurella näyttämöllä tarina kerrotaan tällä kertaa vähän toisin. Siinä korostuu älyn ja mielikuvituksen rinnalla lajin ainutlaatuinen tuhovoima.

Wauhausin ja Kansallisteatterin suurprojekti perustuu Yuval Noah Hararin bestsellertietoteokseen Sapiens. Ihmisen lyhyt historia. Minna Leinon sovitus tiivistää Hararin ydinajatuksen napakaksi kokonaisuudeksi, jossa käänteet ja niihin sisältyvät ristiriidat nousevat korostetusti esille. Hararille uskollisella tavalla näyttämölle tuotu Sapiens painottaa vaihtoehtoisia näkökulmia ja kuvaa lajin kehityksen kääntöpuolta, ekokatastrofin lisäksi ihmisen hämmennystä omassa valta-asemassaan.

Sapiensin yhdessä ohjanneet Anni Klein ja Jarkko Partanen hyödyntävät tehokkaasti erilaisia audiovisuaalisia keinoja, jotka synnyttävät assosiaatioita vielä pitkään esityksen jälkeen. Luonnontieteellisistä museoista tutut dioraamat – lasiseinäiset kopit, joiden sisään rakennetussa asetelmassa kuvataan jokin maisema ja sen eläimet – esittävät Sapiensissa tilanteen, jossa ihmisen suhde ympäristöön ja muihin lajeihin muuttuu ja näyttäytyy jännitteisenä.

Näyttelijät tekevät häikäisevää työtä, kun he asettuvat minimalistisen tarkkoihin asentoihin kiteyttämään keskeisen ristiriidan.

Kleinin ohjauksissa ennenkin käytetyt maskit ja äänen vieminen näyttelijöiltä tuovat ihmisen esiin ensisijaisesti ruumiillisena olentona, yksilöiden sijaan yhtenä eläinlajina, kun näyttelijöiden ja tanssijoiden ilmaisu pelkistyy keholliseksi liikkeeksi. Esiintyjien, ohjaajien ja visuaalisten suunnittelijoiden kädenjälki on rytmikästä ja kaunista katsottavaa.

Savannin ja vehnäpeltojen keskelle saapuvat anakronismit, tai historian ja fiktion merkkihenkilöt kuninkaallisissa tamineissaan, näyttävät korostetun kummallisilta.

Heikkisen toteavan kerronnan ja näyttämön tilanteiden välille syntyy usein hienovireistä huumoria – kepeyttä ja leikkisyyttä, jossa kiteytyy sapiensmainen tapa kommunikoida jostain suuresta ja merkityksellisestä symbolien ja tarinoiden avulla.

Katri Tanskanen

Kuvaaja Katri Naukkarinen.

WAUHAUS ja Kansallisteatteri: Sapiens – tarina tarinoita kertovasta ihmisestä. Yuval Noah Hararin kirjan pohjalta sovittanut Minna Leino. Ohjaus ja koreografia Anni Klein ja Jarkko Partanen. Lavastus Samuli Laine. Puvut Laura Haapakangas. Valot Jani-Matti Salo. Äänet Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen. Musiikki Tomi Pekkola ja Jussi Matikainen. Naamiot Sanna Sucksdorff. Näyttämöllä Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen ja Juha Varis. Kantaesitys Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 10.9.2019.