Käsikirjoittaja Raisa Omaheimo ja ohjaaja Elina Kilkku pyysivät ihmisiä kirjoittamaan kokemistaan mielen häiriöistä. Tekstien pohjalta syntyi raivokas esitys, joka antaa täyslaidallisen suomalaiselle mielenterveystyölle. Hoitoon on vaikea päästä, Kela on perseestä ja hoitajat paskoja.

Esitys kuvaa maailmaa potilaan silmin. Se ei kysele tai esitä ratkaisuja. Häiriö on hätähuuto.

Esitys on lähempänä luentoperformanssia kuin teatteria. Tekstiä tulkitaan vaihtelevalla tunneskaalalla itkien, huutaen, seisten ja maaten. Välillä kerrataan faktatietoa – silloin esitys on terävimmillään. Omaheimon lisäksi näyttämöllä esiintyy Kati Palokangas.

Häiriö antaa äänen niille, joilla sitä ei ole. Lähtökohdan problematiikka on ollut tekijöillä tiedossa. Kunnioitus materiaalia kohtaan näkyy. Se tekee esiintyjät varovaisiksi ja kaventaa mielen häiriöistä puhumisen rekisteriä. Samalla käsitys häiriöiden kanssa elävistä yksipuolistuu. On kuin niistä kärsivillä ei olisi muita ominaisuuksia kuin kärsimys.

Se, että häiriöissä nähdään hyviä ja opettavaisiakin puolia, tuntuu esityksen kontekstissa enemmän dramaturgiselta ratkaisulta kuin asialta, joka oikeasti ansaitsisi huomiota.

On terävä havainto, että hoitoihin saatava tuki pyrkii kärsimyksen poistamisen sijaan työkyvyn palauttamiseen, mikä rajaa avunsaajien joukkoa. Kiinnostavaa on myös se, ettei kaikissa kulttuureissa tunnisteta mielen häiriöitä. Tällaisiin faktoihin olisi ollut kiinnostava syventyä toteamisen sijaan. Myös julkisiin palveluihin suhtautuminen olisi kaivannut ristivalaisua.

Aggressiivinen yksisilmäisyys olisi ok, jos kyse olisi asianosaisten itse tekemästä subjektiivisesta esityksestä. Toisten ääntä kunnioittaessaan Häiriö kadottaa omansa, eikä pysty käsittelemään aihettaan niin analyyttisesi kuin dokumenttiteatterin toivoisi.

Matti Tuomela

Kuvassa Raisa Omaheimo ja Kati Palokangas, kuvaaja Marko Mäkinen

Teatteri Jurkka: Häiriö. Käsikirjoitus Raisa Omaheimo. Ohjaus ja dramaturgia Elina Kilkku. Skenografia ja äänet Tomi Flyckt. Valot Saku Kaukiainen. Esiintyjät Raisa Omaheimo ja Kati Palokangas. Kantaesitys Teatteri Jurkassa 27.1.2018.