Kuvassa Antti Mankonen, Heidi Kiviharju ja Samuli Muje. Kuva Kari Sunnari.

Mies keuhkoaa näyttämöllä, puhuu omasta olostaan ja vaimostaan ja kiihdyttää itseään ahdistukseen. Sitten vaimo alkaa keuhkota, omasta olostaan ja miehestään. Ja aina välillä nerokas, valkoinen lavaste pyörii ja pyörii, ja katsomossa alkaa happi loppua.

Jonkin ajan kuluttua saan rytmistä kiinni, ja alan löytää Antti Mikkolan kirjoittaman esityksen, Ei voi auttaa, sori, tekstiryöpyn taustalta selkeyttä ja ilkeyksien lomasta yllättävää raikkautta.

Viimemainttu ei onnistu ihan helposti naiselta, sillä tässä antaa mies kuulua sydämensä kyllyydestä, mitä ajattelee naisista. Ensin tuo Ilmari ja sitten sen veli Antero. Naisia edustavat molempien vaimot, jotka näyttäytyvät herkullisina karikatyyreina sekä miesten äiti, joka on naiskatsojan silmissä jo puhdas sketsihahmo.

Mikkolan tarkka teksti, jonka hän on myös ohjannut sekä Tampereen Työväen Teatteriin että Teatteri Telakalle, on pohjimmiltaan kertomus siitä kuuluisasta pienestä erosta. Näkökulma on siis puhtaasti miehen, mutta se ei ole kaunainen vaan häkellyttävän suora. Siksi esitys saa minut paitsi nauramaan myös haukkomaan henkeä. Noinko ne todella meidät näkevät?

Järkeviksi itsensä mieltävät veljekset, autoritaarisen äidin nujertamat pojat, ovat helisemässä kaoottisiksi kokemiensa vaimojen kanssa. Valitako oma tahto eli ”vapaus” vai vaimon tahto eli ”hidas kuolema”? Kas siinä on tämän esityksen miehillä pulma.

Mikkola ohjaa tekstinsä hieman eri lopputulemaan TTT:ssä kuin Telakalla. Mutta kukin katsoja päättää lopulta tykönään, voittiko vapaus vai ei. Ja mikä on vapaus ja kenen?

Samuli Muje teutaroi upeasti miehenä ja hienosti komppaavat Antti Mankonen veljenä sekä Heidi Kiviharju kaikissa kolmessa naisen roolissa. Niinpä – äitihän se veljesten naisvalintojen taustalla kummittelee, tietenkin.

Jaana Semeri

Tampereen Työväen Teatteri: Ei voi auttaa, sori. Käsikirjoitus ja ohjaus Antti Mikkola. Lavastus ja puvut Perttu Sinervo. Valot ja äänet Juha Haapasalo. Rooleissa Samuli Muje, Antti Mankonen ja Heidi Kiviharju. Kantaesitys 19.10.2016 TTT:n Kellariteatteri, toinen ensi-ilta 2.11.2016 Teatteri Telakka.