Zodiakin residenssissä työskennelleet koreografi Simo Kellokumpu, ohjaaja Vincent Roumagnac sekä valokuvataiteilija Aurélie Pétrel avasivat prosessiansa yleisölle neljän tunnin tapahtumassa viitenä perättäisenä syyskuun iltana. Reset nimisessä näyttely-esityksessä yleisö saattoi vapaasti liikkua tilassa, poistua sieltä ja tulla takaisin.

Kuva Aurélie Pétrel.

Astuin esitystilaan, kun ovet avattiin. Huoneen päädyssä taitelijat istuivat pöydän ympärillä pitäen toisiinsa yhteyttä läppäreiden avustuksella. Tummassa huoneessa silmä erotti suurikokoisia valokuvia Zodiakissa aiemmin esitettyjen tanssiteosten taiteilijoista. Jossain vaiheessa miehet nousivat pöydän äärestä ja kantoivat läppärinsä tilan toiseen päätyyn. Sinne he alkoivat siirtää rauhallisesti myös muuta tilassa olevaa tavaraa. Aloin katsoa esitystä, otin jakkaran ja istuuduin.

Miehet purkivat tilaa kootakseen sen jälleen uudelleen. Eleettömän liikkeen verkkainen ja vääjäämätön rytmi sai katsojan aistit herkistymään. Ihmettelin, kuinka paljon tilassa on tavaraa, jota silmä ei ole aiemmin poiminut.

Esineiden siirtelyn ja askelten jokapäiväiset äänet erottuivat. Lattian kuuraamiseen käytetyn pesunesteen haju herätti muistoja. Avattujen ikkunoiden karmit kehystivät liikkuvaa näkymää, jossa puun lehdet havisivat, ohikulkijat pyöräilivät, autot ohittivat avautuvan maiseman. Yleisöä valokuvaavan Pétrelin korot kopisivat puulattialla.

Reset oli minulle ennen muuta sensuaalinen kokemus. Sen suuret, käsitteelliset teemat muun muassa ajasta, muistoista sekä purkamisen ja uudelleenjärjestäytymisen liikkeestä olivat toki tapahtuman muodossa läsnä.

Silti mietin jälkeenpäin, tapahtuiko paikkasidonnainen esitys oikeassa kontekstissa. Yleisöltä vaatii paljon tulla varta vasten vaikuttumaan arkisesta esineiden roudauksesta. Festivaali voisi olla oikeampi ympäristö.

Marja Silde

HUOM!
PAINETUSSA LEHDESSÄ ON VIRHEELLISESTI KIRJOITTAJAKSI MERKITTY MARIA SÄKÖ. PAHOITTELEMME VIRHETTÄ.

Simo Kellokumpu, Vincent Roumagnac, Aurélie Pétrel: Reset. Konsepti ja toteutus Simo Kellokumpu, Vincent Roumagnac, Aurélie Pétrel. Ensi-ilta Zodiakissa 5.9.2013.

Etusivun kuva Aurélie Pétrel.