Thalia-juhlassa 9.4.2018  jaettiin 13 eri teatterialan palkintoa. Niiden jakajina on 10 teatterijärjestöä. Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin Outi Alanko-Kahiluodolle, Sanna Lauslahdelle ja Silvia Modigille. Kansanedustajat palkittiin asiantuntevasta taiteen puolesta puhumisesta ja aloitteista taiteilijoiden toimintaolosuhteiden parantamiseksi.

Vuoden teatteriksi valittiin Zodiak – Uuden tanssin keskus. Se saa tunnustusta vahvasta taiteilijapolitiikastaan. Zodiak tukee tekijöitä ammatillisessa kehittymisessä ja tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen kotimaassa ja kansainvälisesti edistäen näin taiteilijoiden työllisyyttä.

Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Antti Laukkarinen, jonka viimeisimmistä roolitöistä on säväyttänyt etenkin päärooli Teatteri Telakan Hullussa. Eri kaupunginteattereissa työskennelleen näyttelijän kotipesiä ovat olleet myös Nälkäteatteri ja Yövieraat-teatteriryhmä. Suomen Näyttelijäliiton jäsenäänestyksessä Antti Laukkarisen valintaa perustellaan paitsi tunneälykkäällä näyttelijäntaidolla myös kyvyllä luoda myönteistä työilmapiiriä ympärilleen.

Kolme Säde-palkintoa jaettiin ansioituneille esityssuunnittelijoille. Ville Seppänen pokkasi Valosäteen Espoon kaupunginteatteriin tehdyn teoksen Seuraavat 500 vuotta valosuunnittelusta. Seppäsen lavastukseen integroima valo osallistuu aktiivisesti vahvan tilavaikutelman muokkaamiseen. Seppänen sai Säde-palkinnon jo toistamiseen; aikaisemmin hänelle on myönnetty Kuva-Säde (Broken Heart Story, 2011). Tämän vuoden Äänisäteen saivat Tuomas Norvio ja Mikko Perkola Zodiakiin tehdyn Licking Things -teoksen äänisuunnittelusta. Videosäde-palkinnon ansaitsi Sanna Malkavaara Turun kaupunginteatterin Kybersielujen videosuunnittelusta.

Lavastaja Kaisa Rasilalle myönnetyn Illusion-palkinnon perusteluissa puhutaan kuuntelevasta skenografiasta, jonka metodin noudattajana Rasila antaa teokselle kaiken sen vaatiman tilan ja ajan. Lavastussuunnittelijan työskentelyn keskiössä on teos, sen aihe ja sen tutkiminen, ei suunnittelija itse.

Sirkuksen lumo -palkinnon sai Kallo Collective ansioistaan fyysisen teatterin kehittämisestä ja nykyklovnerian tunnetuksi tekemisestä Suomessa ja kansainvälisesti. Balettiopistot Espooseen ja Rovaniemelle perustanut Virpi Wirlander-Asplund puolestaan palkittiin Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinnolla.

Aktiivista, avointa ja hyväksyvää teatteria peräänkuuluttava Heta Haanperä vastaanotti ohjaajapalkinnon. Oulun kaupunginteatterin vakituisena ohjaajana Haanperä on avannut laitosteatterin ovet ja tehnyt paljon yhteistyötä oululaisten kulttuuritoimijoiden ja yhteisöjen kanssa. Dramaturgipalkinnon saanutta Anna Simbergiä kuvataan luovaksi tulisieluksi, jolla on varma dramaturginen silmä ja syvä ymmärrys yleisön tarpeista ja teatterin ehdoista. Nykyisin Wasa Teaterin dramaturgi on omistautunut myös tasa-arvokysymyksille ja ponnistellut avoimemman työkulttuurin puolesta.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin saivat Uuden näytelmän ohjelma ja Labbetin Reko-projekti. Kummankin hankkeen tavoite on lisätä laadukkaiden kotimaisten tekstien kirjoittamista teattereille.

Perinteisten tunnustusten rinnalla on tänä vuonna myös kaksi uutta palkintoa, Voimavara– ja Yhteisvoima-palkinnot. Yhdelle ihmiselle jaettavan Voimavara-palkinnon sai Helsingin kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen ja työyhteisölle suunnattu Yhteisvoima meni tällä kertaa Porin Teatterin lavastamon työporukalle