Kuva Stefan Bremer

Koreografi-tanssija Alpo Aaltokosken 30-vuotista taiteilijanmatkaa juhlistava tuplailta Aleksanterin teatterissa kuljetti katsojia muistoista tähän päivään.

Aaltokosken, 58, esittämän uuden Navigatio-soolon lisäksi nähtiin koreografin vuonna 1995 itselleen valmistama soolo De Una Semilla. Sen esitti nyt nicaragualaistanssija Yeinner Chicas, jonka myötä ilta kiinnittyi vahvasti Aaltokosken Nicaraguan-matkoihin, joiden jälkeen De Una Semilla syntyikin.

Navigatiossa nähtiin aluksi tuttu mietiskelevä, välillä melkein meditatiivinen, Aaltokoski. Hänen tapansa käyttää koko vartaloa jatkuvassa muutostilassa olevana elävänä organismina, on sekä hypnoottista että vapauttavaa. Näimme hallittuja mikroliikkeitä mutta myös aggressiivisen ja turhautuneen tanssijan. Taiteen ja ihmisen etsiminen, kontaktin hakeminen ja yhteyden löytäminen ei aina onnistu. Mutta kokenut taiteilija seestyy myös etsimään ratkaisuja ja löytää niitä. Kaikkea tätä Navigatio kertoi.

Ja lopussa näimme tanssin ilon! Soolon vaihtuvia tunnelmia hienosti tukeneiden ja haastaneiden kielisoitintaitureiden Jussi Jaakonahon ja Joonas Wideniuksen loihtimien flamencomaisten rytmien säestyksellä Aaltokoski antoi mennä. Marja Uusitalon suunnittelemassa, villillä sinisellä viivalla varustetussa puvussaan tanssija näytti, mitä kokemuksen, taidon ja tanssin vapauden myötä saavutetaan. Ollaan tässä ja nyt, kokonaisina.

Navigatio liikkui läpi vuosien, tapahtumien ja tunteiden. Esityksen tyylikkään minimalistisena lavastuksena oli ainoastaan suuri, valkoinen purjetta muistuttava kangas.

Pyhäjärveltä etelään lähtenyt Aaltokoski on ehtinyt paljon: sosiaalialalta tanssitaiteen maisteriksi, opettajaksi ja tanssin taiteilijaprofessoriksi. Pyhäjärven Täydenkuun tanssien taiteellisena johtajana hän toimi kahteen otteeseen, ja teoksia on valmistunut yli 50. Sitä sietää juhlia.

Illan toinen soolo, De Una Semilla eli ”siemenestä”, vei mystiselle matkalle Nicaraguan koreografissa herättämiin tunnelmiin ja havaintoon, että nälän ja kurjuuden keskelläkin ihminen kaipaa myös hengen ravintoa. Intensiivinen Yeinner Chicas tanssi soolon vahvasti ja epäröimättä. Hän toi Aaltokosken soljuvaan, sitkeyttä vaativaan tanssiin oman tiukan otteensa ja nopeat mutta pienet dynamiikan vaihdokset. Soolo ei ole vanhentunut päivääkään.

Minna Tawast

Alpo Aaltokoski company: Navigatio. Koreografia ja esitys Alpo Aaltokoski. Muusikot Jussi Jaakonaho, Joonas Widenius. Puvut Marja Uusitalo. Valot Kalle Paasonen. Lavastus Andres Karls. De Una Semilla. Koreografia Alpo Aaltokoski. Esitys Yeinner Chicas. Musiikki ja äänet Antti Riikonen. Valot Tuukka Törneblom. Aleksanterin Teatteri 4.5.2016