Jorma Elon tulkinta William Shakespearen komediasta Kesäyön unelma on klassisen baletin perinteitä, mimiikkaa ja nykybaletin keinoja yhdistävä koreografia. Eklektisestä kokonaisuudesta syntyy keveä, hyvänmielen tarinallinen baletti.

Kuvassa Ilja Bolotov, Eun-Ji Ha, Linda Haakana ja Tuukka Piitulainen. Kuva Sakari Viika.

Elo palkittiin Wienin valtionoopperassa ensi-iltansa saaneesta teoksesta vuonna 2010 tanssin Oscariksi kutsutulla parhaan koreografian Benois de la Danse -palkinnolla. Kansallisoopperassa Kesäyön unelma sai toisen tulemisensa.

Shakespearen teksti on monitasoisen kimurantti ja sen kertominen vain liikkeen keinoin iso lisähaaste. Vankasti klassisen ja nykybaletin keinot hallitseva Elo kertoo varmaotteisesti alkuperäistekstiä noudattaen neljän erilaisen pääparin temmellyksestä antiikin Ateenassa sekä rakkauden, keijujen ja kesäyön metsän taikamaailmoissa.

Ensimmäisen näytöksen miimiset duetot, kekseliäästi asemoidut, energiaa vielä pidätellysti kihisevät kuorokohtaukset ja Puckin intensiiviset soolot seuraavat toisiaan kuin satukirjan uudet aukeamat. Rytmisesti näytös on hitaan tasatahtinen ja nykymakuun vanhahtavan seikkaperäinen.

Suomen Kansallisbaletti: Kesäyön unelma. Koreografia Jorma Elo William Shakespearen komedian pohjalta. Puvut ja lavastus Sandra Woodall. Valot Linus Fellborn. Musiikki Felix Mendelssohn Bartoholdy. Musiikinjohto Pietro Rizzo. Ensi-ilta 24.4.2015.

Lue koko Raisa Rauhamaan esitysarvio Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 4/2015.