Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden ja alan ammattilaisten yhteistyönä kehittelemä, sataprosenttisesti suomalainen tanssiliikuntamuoto FolkJam on rantautunut eteläänkin. Folkjammaamaan pääsee jo parillakymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Oamk:n koulutusohjelmavastaava Niina Vahtolan alkuideasta lähtenyt prosessi on vaatinut suunnittelua, valmistelua ja testaamista vuodesta 2007. Mukana suomalaiseen tanssiin pohjautuvan FolkJamin kehittelyssä ja opetustyössä on myös Tanssiteatteri Tsuumi, jonka toiminnanjohtaja, tanssija Salla Korja-Paloniemi vetää nyt tunteja muun muassa Aleksanterin teatterissa, Helsingissä.

Oululainen tanssitaiteilija, tanssin tutkija ja tanssin opettaja Petri Kauppinen tuli mukaan kuntotanssin suunnitteluun 2009. Hän kertoo, että FolkJamista ollaan kiinnostuneita myös Ruotsissa.

”Olemme pitäneet pari demotuntia Pohjois-Ruotsissa erilaisten tanssitapahtumien kylkiäisenä, ja vastaanotto on ollut erittäin innostunutta. Nyt rysäytämme toden teolla helmikuun 22. päivä Umeåssa, jossa olemme osana Ruotsin valtakunnallista Folk & Världsmusik Galan -tapahtumaa. Samalla siellä on Umefolk –festivaali sun muuta aiheeseen liittyvää. Pidämme esittelyworkshopin ja olemme mukana messuilla”, kertoo Kauppinen.

FolkJam-porukan tarkoitus on tunnustella valtakunnallista kiinnostusta kuntotanssia ja sen sisartuotteita kohtaan. Seuraava vaihe on löytää partneri, joka ottaisi Ruotsin pään vetovastuun.

”Mieluusti katselemme oppilaitosten suuntaan, koska pedagoginen kenttätutkimus on koko homman ytimessä, ja siitä pidämme kiinni. Kaupalliselle toimijalle FolkJamin myyminen olisi toki ainakin taloudellisesti tuloksellisempaa, mutta se tarkoittaisi samaa myös Suomen puolella. Ainakin nyt tuntuu hyvältä olla osa Oamk:n tanssinopettajakoulutusta.”

Uuden kuntomuodon levittämisen luulisi olevan helppoa kaikenlaisen kunnonkohotuksen keikkuessa trendiaaltojen harjalla. Kuntokeskukset ovat täynnä milloin milläkin nimellä lisensoituja lihaskunnon ja kestävyyden kehittämiseen tarkoitettuja liikesarjoja. Viime vuosina juuri tanssin ujuttaminen osaksi kuntoliikuntaa on yleistynyt. On zumbaa, kuntotanssia, bailatinoa, salsaa…

”Ikävä kyllä raha tässäkin ratkaisee. Jos meillä olisi budjetissa rahaa markkinointialan ihmisen työllistämiseen, homma etenisi varmasti eri volyymilla. Toisaalta koemme oppivamme tästä raa’an kenttätyön mallista enemmän. Levitämme FolkJamin ilosanomaa kouluttamalla ihmisiä opettamaan lajia ympäri Suomen. Sisartuotteemme KouluFolkJam soluttautuu kouluihin,  EloFolkJam senioritoimintaan,  palvelukoteihin ja erityisliikunnan ryhmiin. Taukojameja tanssitaan seminaareissa ja työpaikoilla. Uusin tuote on SampoFolkJam – Epelit-tanssipelit, joka lähtee toukokuussa kirjakauppalevitykseen. Eli suunnittelemme pedagogisesti kestävää ja pitkälinjaista tanssiliikuntaa kentän tarpeisiin.”

Kauppinen kertoo, että kuntokeskusten asenne kotimaista tanssiliikuntamuotoa vastaan on jo valmiiksi ennakkoluuloinen.

”Ei uskalleta luottaa omaan kulttuuriin ja juuriin. Varsinkin kun kaikki fitness -toiminnan mallit tulevat Amerikoista ja Uudesta-Seelannista. Tässä huipputuotteistetussa ympäristössä ei nähdä vaihtoehtoisia ja voimakkaasti tanssin näkökulmasta ponnistavia lajeja.”


(Kuva: Petri Kauppinen tutustuttaa Mäkelänrinteen lukion oppilaita FolkJamiin.)

Kauppinen uskoo, että FolkJamin vahvuus on juuri yhdessä tekemisessä.

”Taustamme on kansantanssissa. Tässä tanssitaan välillä piirissä, katsotaan ja nähdään kanssatanssijat –  ja joskus kosketetaankin toisia. Haluamme tarjota osallistujille tanssin yhteisöllisyyttä ja iloa.”

FolkJam ei kuitenkaan ole kansantanssia. Tosin siinä hyödynnetään kotimaisen tanssin monipuolista liikemateriaalia. FolkJam perustuu ihmisen luonnollisiin liikeratoihin ja -laatuihin sekä maanläheisyyteen ilman pakonomaista puurtamista. Juurevasti svengaava musiikki rytmittää tanssin syvälle kehon lihaksiin ja antaa mielen vapautua. Aiempaa tanssiharrastusta edellytetä.

Minna Tawast

www.folkjam.fi