Lavastaja Riitta Ukkonen 1951 – 2013

muistokirjoitus

Lappeenrannan kaupunginteatterin pitkäaikainen lavastaja Riitta Ukkonen menehtyi yllättäen sairaskohtaukseen 6. kesäkuuta 2013.

Riitta syntyi 3. maaliskuuta 1951 Kuopion maalaiskunnassa. Hän opiskeli ensin rakennuspiirtäjäksi mutta jatkoi opintoja Taideteollisen korkeakoulun lavastajalinjalla ja valmistui vuonna 1982. Hän vieraili uransa aikana lukuisissa teattereissa free lancerina ja työskenteli vakituisena skenografina Rovaniemen kaupunginteatterissa 1982 – 1987, Kajaanin kaupunginteatterissa 1990 – 1995, Mikkelin teatterissa 1996 – 1998 ja Lappeenrannan kaupunginteatterissa 1998 – 2013.

Riitta oli teatteritaiteilija, jonka merkitystä työyhteisölle ei voi liioitella. Vankalla ammattitaidollaan ja valloittavalla luonteellaan hän voitti kaikki esteet. Hänen luovuutensa ja intonsa ei pysähtynyt budjetin eikä kalenterin rajoihin, ei taiteellisiin kiistoihin eikä epäilyksiin. Riitan näyttämökieli oli lähempänä pelkistystä kuin runsautta ja siihen kuului usein myös huumori, runollisuus sekä kekseliäs materiaalin kierrätys. Riitta oli verstaan, puvuston ja teatteritekniikan päällysmies, jota kunnioitettiin ja rakastettiin.

Väsymättöminä maailmanmatkaajina Riitta ja hänen kumppaninsa Tapsa ehtivät käydä yli neljässäkymmenessä maassa Kiinaa ja Argentiinaa myöten. Suosikkikohde oli Berliini ja sen teatterit, mutta Edingburghia, jonne lentolippu oli jo ostettu, Riitta ei ehtinyt nähdä. Syksyllä ensi-iltaan tuleva, Jari Juutisen ohjaama Jäniksen vuosi Lappeenrannan kaupunginteatterissa jää Riitan viimeiseksi työksi.

Jäämme kaipaamaan Riitan naurua ja napakkuutta, hänen eteenpäin nojaavaa, lempeästi hymyilevää hahmoaan katsomon pimeydessä.

työtoverit

Helena Anttonen, dramaturgi

Jari Juutinen, teatterinjohtaja

Janne Saarakkala, ohjaaja