Lapsille suunnatussa teatterissa genrevalikoima on laaja. Teatterikorkeakoulun lastenteatterin mestarikurssin esitykset tuottivat oivalluksia, teeskentelyä ja arjen ylityksiä. Ammattiteatteri Glims&Gloms tarjosi uutuusteoksessaan yksityiskohtien paljoutta.

Viime talvena Teatterikorkeakoulun dramaturgian mestarikurssin teemana oli lastenteatteri. Kurssin osanottajat perehtyivät lastenteatterin tekemiseen, saivat opetusta muun muassa itseltään Suzanne Ostenilta, ruotsalaiselta lastenteatterin legendalta. Osanottajat valmistivat myös demoja esitysaihioista. Tämän vuoden elokuussa saivat ensi-iltansa kaksi kurssilla alkunsa saanutta esitystä, Vappu Kuuluvaisen Käärmeihmiset ja Salla Viikan Taikanaksutin.

Käärmeihmiset on kohdistettu päiväkoti-ikäisille, Taikanaksutin ala-asteella oleville. Esitykset oli mahdollista katsoa peräkkäin saman päivän aikana, ja tämä asetti ne väkisinkin keskinäiseen vertailuun. Ilahduttavaa oli, kuinka erilaisiin lopputuloksiin tuotantojen yhteinen tekijäkaarti oli päätynyt.

Käärmeihmiset otti lapset taitavasti mukaan esitykseen. Kuva Sanna Käsmä.

TeaKin esitykset olivat tulevien tekijöiden uutuuksia lapsikatsojille. Esimerkki toisenlaisesta esitystarjonnasta tulee Espoosta. Tanssiteatteri Glims&Glomsin uusi ensi-ilta on yli 5-vuotiaille tarkoitettu Viktor, hänen kukkonsa Max ja soittorasian arvoitus. Tarinan on kirjoittanut Simo Heiskanen, ja hänen käsialaansa ovat myös teoksen koreografia ja äänisuunnittelu. Lisäksi Heiskanen tanssii, laulaa ja näyttelee yhden rooleista.

Lue Nina Jääskeläisen arviot esityksistä Teatteri&Tanssi-lehdestä 7/2012.

Etusivun kuvassa Simo Heiskanen. Kuva Ilpo Vainionpää.