Nyt tutkitaan sirkuksen keinoja esimerkiksi syrjäytyneen nuoren rohkaisemiseksi tai vaikkapa vanhuksen elämän piristämiseksi.
Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima Vaikuttava sirkus -hanke alkoi marraskuun alussa. Sillä tutkitaan ja etsitään erilaisia sosiaalisen sirkuksen muotoja ja samalla kerätään tutkimustietoa sirkuksen vaikutuksista hyvinvointiin.
Sirkustaide antaa eväitä sosiaaliseen työhön lajin monipuolisuuden vuoksi. Omat rajansa voi onnistua ylittämään monenlaisella tekemisellä, joista jokainen voi löytää oman vahvuutensa ja luovuutensa.
Vuosina 2012- 2013 järjestetään viisi työseminaaria, joissa muotoillaan sirkuksen hyvinvointipalveluita erilaisille kohderyhmille. Seminaarit pidetään eri puolilla Suomea tutkimuksessa mukana olevissa kunnissa. Jokaisessa seminaarissa on mukana yleisölle avoin osuus, jossa esitellään kunkin alueen soveltavan ja sosiaalisen sirkuksen toimintaa.
Projektissa ovat mukana seuraavat sirkukset ja kunnat:
 Sorin Sirkus ja Tampereen kaupunki, 
Sirkus Unioni ja Turun kaupunki
, Sirkus Magenta ja Vantaan kaupunki, 
Oulun Tähtisirkus ja Oulun kaupunki, 
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Pii Poo ja Lempäälän kunta, Monitaideyhdistys Piste ry., joka toimii Lapissa ja Rovaniemellä.
Vaikuttava sirkus on valtakunnallinen Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittama ja Lapin ELYn hallinnoima hanke. Vaikuttava sirkus on ESR-hankkeen Sosiaalinen Sirkus (2009- 2011) jatkoprojekti.