Onko yleisötyö markkinointia vai taidekasvatusta, ja miten siihen panostetaan ammattiteattereissa? Kolme yleisötyön ammattilaista Helsingistä ja Jyväskylästä kertovat, mistä heidän toimenkuvassaan on kysymys.

Kansallisteatterin yleisötyöntekijä Pirjo Virtanen työskentelee teatterin tuotantojohtajan alaisena. Hänen reittinsä Kansallisteatterin yleisötyöntekijäksi kulki Helsingin yliopiston teatteritieteen ja Kansallisteatterin markkinointiosaston kautta. Kansallisteatterissa laajaan ja monipuoliseen yleisötyötoimintaan on varattu oma erillisbudjetti.

Helsingin Kaupunginteatterissa yleisötyöntekijä Mirja Neuvonen toimii yhteistyössä perheteatterin ja kaupunginteatterin apulaisjohtajan kanssa. Hänellä on luokanopettajan ja musiikin maisterin koulutus. Myös kaupunginteatterissa toimintaan on varattu oma erillisbudjetti. Yleisötyö on osittain budjetoitu suoraan ohjelmiston yhteyteen, erityisesti tanssiteosten osalta.

Jyväskylän kaupunginteatterin teatterikuraattori Antti Niskanen työskentelee suoraan teatterinjohtajanalaisuudessa. Hänen toimintaansa tukee Jyväskylän kaupungin opetustoimi. Teatterissa ollaan ryhtymässä toimiin teatterikuraattorin toimen vakinaistamiseksi.

Mitä yleisötyöntekijöiden työnkuviin eri taloissa kuuluu?

Monitaiteellinen ”Unelmien minä” -projekti (2005) toteutettiin Jyväskylän kaupunginteatterissa Helene Schjärfbäckistä kertovan Pikku sinisiipi -esityksen yhteydessä.

Etusivun kuva
Kansallisteatterin senioriprojektin ”Perinnönjako” osallistujia marraskuussa 2010.
Kuva Lilli Pynnönen

Lue Disa Kamulan artikkeli Teatteri-lehdestä 6/11.