Ritva Siikala samastui nuorena tyttönä Antigoneen. Kulttuurit, taidemuodot ja sukupolvet kohtaavat nyt hänen ohjaamassaan antiikin klassikkotulkinnassa. Siinä saattaa nähdä viitteitä myös tämänhetkiseen kuohuntaan arabimaissa.

Ohjaaja Ritva Siikala suuntaa jälleen katseen antiikkiin ohjaamalla Antigonen. Kassandrateatterin esitys saa ensi-iltansa Korjaamo Teatterissa maaliskuussa ja matkaa sen jälkeen Espoon Kaupunginteatteriin, Tampereen Työväen Teatteriin sekä Linnateatteriin.

Sofokleen Antigone menee sinne, mistä muut pakenevat: moraalin maailmaan. Esityksessä kysytään, miksi kuuma sydän johtaa kylmiin tekoihin – mikä on oikein ja mikä väärin? Kuka määrää tahdin? Kuka uskaltaa uhmata vallanpitäjää?

Vaikka Antigone kirjoitettiin 2400 vuotta sitten, se iskee suoraan tähän aikaan. Eikö ihminen koskaan muutu?

Mielenkiintoinen esiintyjäryhmä kertoo kovan tarinan teatterin, tanssin ja musiikin keinoin. Esityksessä kohtaavat ilmaisuperinteet Aasiasta, Afrikasta ja Suomesta Musiikkia ja tanssia sisältävän tulkinnan klassikosta tuo lavalle vaikuttava ensemble eri-ikäisiä ja monipuolisia taiteilijoita kolmesta maanosasta. Lavalla nähdään muun muassa Kalle Holmberg, japanilainen tanssija-koreografi Aki Suzuki, senegalilaissyntyinen muusikko Pape Sarr sekä Eija Ahvo.

Kassandrateatteri tuo maaliskuussa ensi-iltaan Sofokleen Antigonen, jonka tulkinta viittoilee myös arabimaailman kuohuntoihin. Ritva Siikalan ohjaus on harvoja viime aikoina maassamme nähtyjä antiikin tragedioita.
Kuva Johnny Korkman.

Teos sopii Siikalan mukaan erinomaisesti myös nykypäivään. Sodan kokeneen kansan tilanne viittaa Irakiin, Tunisiaan, Egyptiin.

Antigonen dramaturgiaa on työstetty jo joitakin vuosia, näytelmää on lyhennetty ja kieltä selkiytetty. Tuore suomennos on Kirsti Simonsuuren.

Antigone – kuuma sydän kylmiin tekoihin Kulttuuritehdas Korjaamon Vaunusalissa 24.–29. maaliskuuta, Espoon Kaupunginteatterin Louhisalissa 7.–9. huhtikuuta, Tampereen Työväen Teatterissa 9.–11. toukokuuta ja Turun Linnateatterissa 15. toukokuuta.

Lue Aino Salosen haastattelu Ritva Siikalasta Teatteri-lehdestä 2/2011.