”Selvisin yläasteesta, mutta silloin en vielä tiennyt, että koko Suomesta on tulossa suuri yläaste.”Ohjaaja Juhana von Baghin kommentti Vapautuspassion ohjelmalehtisessä kertoo olennaisen esityksestä: taidekorkeakoulujen yhteisponnistus yhdistelee estoitta kovin tavanomaisilta vaikuttavia asioita yhteiskunnallisesti merkittäviin päätelmiin.

Vapautuspassio sisältää ”neljä fragmenttia epätoivoisesta halusta elää”. Samalla kun esitys on monikerroksinen musiikkiteatteriesitys, se on tekijöidensä viihdyttävä ja ihailtava taidonnäyte.

Teatterikorkeakoulun Vapautuspassiossa pian ammattiin valmistuvat nuoret laulavat, tanssivat ja näytelevät harvinaisen suvereenisti. Musiikkiteatterin aiheiksi esityksen teemat ovat hassuja tai epätavallisia: yläaste ja sijainen, nainen hyppäämässä ikkunasta, edesmennyt iskelmälaulaja Kikka. Vapautuspassion lumo on ennen kaikkea nuorissa tekijöissä, mutta myös ennakkoluulottomassa tavassa käsitellä musiikkia, tekstiä ja esittämistä.

Neljästä osasta kukin on itsenäinen, mutta tarinat muodostavat kiehtovan kokonaisuuden. Ohjaaja, ensemble vaihtuvin roolein sekä mainio, kokonaisuutta luova lavastus ja puvustus sitovat osat toisiinsa.

Illan ensimmäinen osa ”Jossain on aina aamu” on aluksi kuin viileän tyylikäs tanssiteatteriesitys, jossa valkoisiin pukeutuneiden esiintyjien energinen ote imaisee mukaansa. Anni Mattilan sävellyksessä on itua, ja Aino Kiven käsikirjoitus on häkellyttävän hauska.

Vapautuspassion esiintyjistä hehkuvimpia on Olavi Uusivirta, jonka läsnäolo ja esiintymistaidot ihastuttavat erityisesti illan päättävässä Veenuspassiossa. Hän esittää siinä hurmaavalla tavalla edesmennyttä iskelmälaulajaa Kikkaa. Uusivirta on myös säveltänyt Vapautuspassion toisen osan ”Tytöt” Asta Honkamaan tekstiin. ”Tytöt” on absurdiudessaan sukua Daniil Harmsin tarinoille, ja sen keskiössä on upeasti laulava Heidi Kirves.

Onnistunut esitys tekee kokonaisvaltaisen vaikutuksen älyyn, tunteisiin – ja kehoon.

Musiikkiteatteri Kapsäkissä taas Timo Parvelan Tuliterä-kirjoihin perustuva ja Milko Lehdon dramatisoima musikaali jatkaa Sammon tarinaa siitä, mihin Elias Lönnrotin Kalevala sen jätti. Kansalliseepoksesta on poimittu kiehtovia ja yliluonnollisia elementtejä, jotka vetävät vertoja Harry Potter -tarinoille. Timo Parvelan tarinassa peräänkuulutetaan ystävyyttä, uskollisuutta ja vastuun kantamista yhteisestä hyvästä.

Fantasiaseikkailu kohtaa perhetarinan Musiikkiteatteri Kapsäkin Kalevalasta ammentavassa esityksessä Tuliterä. Rooleissa Ida Backer, Kaisu Kurki, Emilia Tuovila, Siru Rissanen ja Tuukka Vasama. Kuva Niklas Sandström.


Lue
Päivi Loponen-Kyrönsepän katsaus kevään musiikkiteatteriesityksiin Teatteri-lehdestä 4/2010.