Luovan työn tekijöiltä halutaan viedä heidän luova kykynsä, taitonsa luoda teoksia. Tähän tähtää sekä valmistelussa oleva uusi tekijänoikeuslaki että suurten mediamogulien avustajiaan koskevat toimet.

Uusi tekijänoikeuslaki siirtäisi taloudelliset oikeudet työnantajalle elleivät työntekijä ja työnantaja muuta sovi. Laki koskisi kaikkia luovan alan työntekijöitä toimittajista kirjailijoihin, muusikoihin, elokuvaohjaajiin ja visuaalisen alan ammattilaisiin, jotka ovat vakituisessa työsuhteessa.

Uuden tekijänlain tullessa voimaan muusikon, kirjailijan tai elokuvaohjaajan hengentuotokset olisivat heidät omistavan levy-yhtiön, kustantamon tai tuotantoyhtiön omaisuutta. Heillä säilyisi ainoastaan moraalinen oikeus ”teokseensa”. Luovan työn tekijöistä tulisi karjaa siinä missä muunkin suorittavan työn tekijöistä.

Muusikko, joka on levyttänyt levyllisen musiikkia levy-yhtiölle, saisi levytysstudiosta ulos astuessaan samalla heittää hyvästit tulkinnoilleen. Elokuvaohjaaja menettäisi kelansa tuotantoyhtiölle. Näyttelijän mahdollisuutta tehdä töitä eri teattereille rajoitetaan. Hallinto ja liiketoimijat pusertavat pientä tekijää ammottavassa kourassaan yhä tiukemmin.

Viihdesivusto Pirate Bayn ruotsalaiset ylläpitäjät tuomittiin kolmen miljoonan euron sakkoihin avunannosta tekijänoikeudella suojatun materiaalin laittomaan kopiointiin. Kuka tahansa voi ladata Pirate Bayn Internetsivulle muun muassa musiikkikappaleita, pelejä ja elokuvia ja vastaavasti kuka tahansa voi ”imuroida” haluamaansa viihdemateriaalia koneelleen. Tavara vaihtaa omistajaa ilman tekijän lupia tai rahallisia korvauksia. Kaikki on näppärää ja vaivatonta – mutta loukkaa tekijöiden oikeuksia.

Tuomion voi nähdä ennakkotapauksena, jossa tuomioistuin asettuu tekijänoikeuden jakamattomuuden kannalle. Silti kansainvälinen tekijänoikeuslainsäädäntö, jota Suomenkin tuleva lakiesitys noudattaa, toimii täysin päinvastaisesti sysäten syrjään tekijän oikeudet ja luovuttaen ne täydellisesti työnantajalle. Puhumattakaan EU-lainsäädännöstä, jota Suomen tulevan lakiesityksen on määrä noudattaa.

Eikö Pirate Bay-tuomion pitäisi ohjata lakivalmistelijoita pikemminkin tekijänoikeuksien loukkaamattomuuden huomioivaan suuntaan?

Wallin on antanut lakiesitystä valmistelevalle työryhmälle aikaa lokakuuhun asti. Siihen mennessä luovien alojen ammattiliittojen pitäisi järjestäytyä yhteiseksi rintamaksi vastustamaan lakiesitystä, joka veisi eri alojen taiteilijoilta sen ainoan todellisen oikeuden, joka heillä on: oikeuden omaan teokseensa. Esitys ei koske freelancereita, jotka voivat edelleen jatkaa itsensä kauppaamista ympäriinsä omalla vastuullaan, mutta toki vapaina. Freelancer-toimittajia panevat ahtaalle suuret mediamogulit, kuten Sanoma News, joka lähetti avustajilleen hyväksyttäväksi puolentoista viikon varoitusajalla sopimuksen, jossa tekijä luovuttaisi Yhtiölle oikeudet teoksensa ikuiseen muunteluun ja muutteluun. Sopimus on esimakua kehityksestä, jossa tekijyys tapetaan laajamittaisesti rakenteellisesti sekä lainsäädännön että suuryritysten yhdessä hyväksymin toimin riistämällä tekijältä taloudelliset oikeudet. Tekijä ei tekisi enää teosta, vaan bulkiksi otollisia ”hyödykkeitä”. Uudet lait ja sopimukset mitätöisivät luovan työn osuuden luomisessa. Hallinnon osalta päätös olisi linjassa opetusministeriön kulttuurivientituen kanssa. Sekin suosii suurta, kaupallista ja kriittisiin massoihin vetoavia ”taide-elämyksiä”. Kaupallisia ”kärkihankkeita”. Jo uusstrukturalistien esittämä unelma ”tekijän kuolemasta” alkaisi olla totisinta totta, ei vain utopiaa. Tosin lukijan vastuu ei lisääntyisi, kuten kirjallisuustieteilijä Roland Barthesin kauniin viattomassa visiossa. Lukijastakin tulisi vain tusinatuote, ei mikään ainutlaatuinen ”genius”. Häneltä vaadittaisiin vain minimilukukykyä, aivan kuten tekijältä. Globaalissa maailmassa kulutetaan globaaleja, nopeasti nautittavia tekstejä. Minkään ei tarvitse kestää liian kauan, ei edes taidolla ja ajatuksella laaditun tekstin jättämän jälkimaun.

Rita Dahl kirjailija, vapaa toimittaja

Minna Sirnö kritisoi tekijänoikeusvalmistelua

Teatteri- ja Mediatyöntekijöiden edellinen puheenjohtaja, kansanedustaja Minna Sirnö on myös arvostellut tiukasti tekijänoikeuslainsäädäntöä. Sirnö suuntasi TeMen vuosikokouksessa kirpeät sanansa ministeritasolle, joka pyrkii riistämään taitelijoilta päätös- ja korvausoikeuden omaan henkiseen pääomaansa ja siirtämällä vallan ja vastuun yhä kauemmas kulttuurin sisällön asiantuntijoista.
”Kulttuurin perusedellytystä, julkista rahaa, säädellään yhä useammin kamreerimaisesti tulos–ulos-periaatteella valtiovarainministeriössä”, totesi postiaan lopetteleva puheenjohtaja vuosikokouksessa.
Työ- ja elinkeinoministeriötä Minna Sirnö kritisoi taiteellisen työn arvostamisesta vain voittoa tuottavana. Hän muistutti puheessaan että kulttuuri ja taide elävät murroskautta, jossa tarvitaan ”taiteen leijonia” taisteluun tekijänoikeuksien säilyttämiseksi tekijänoikeuksina sekä esimerkiksi verotuksen ja sosiaaliturvan kehittämiseksi taiteellisten alojen kehityssuunnan mukaan: silpputyön arkeen soveltuviksi.