Lavalla Eero Milonoff, kuva Noora Geagea.

Kokki, varas, vaimo ja rakastaja on Peter Greenawayn elokuva, jonka pohjalta Riko Saatsi on dramatisoinut ja ohjannut samannimisen esityksen KOM-teatteriin.

Greenaway on kuvataiteilija, jonka kaikki elokuvat tiivistyvät johonkin näkyyn, sen kerroksiin ja niiden tulkintaan. Tämän esityksen näky sijoittuu ravintolaan. Kokki, varas, vaimo ja rakastaja analysoi aikamme arvoja ruuan ja syömisen kautta.

Varakas mies öykkäröi gourmet-paikassaan nöyryyttäen erityisesti vaimoaan ja veljeään. Ruoka on hienostunutta, mutta sen aikaansaaminen vaatii raakoja otteita – aivan kuten miehen ja hänen lähipiirinsä ylellinen elämä.

Komin versiossa elokuvakankaan leveyden taitavasti tavoittavalta näyttämöltä (lavastus Markku Pätilä) tarinan ravintolamiljöö oikeine kokkeineen (mainio Antto Melasniemi) paitsi näkyy myös tuoksuu ihanasti katsomoon.

Ohjaaja Saatsi on sekä uskollinen Greenawaylle että tässä ajassa, Suomessa. Hän vie esitystä hallitusta hienostelusta karnevalistisesti kiihdyttäen tylyyn tyhjyyteen. On mässäilyä, slapstickia, teurastusta ja harhanäkyjä. Lopulta näyttelijät puhuvat omana itsenään. Josko sitten ymmärtäisimme, että valmiiksi luultu maailma ei sitä ollutkaan ja mites meni noin niinku omasta mielestä?

Oiva ensemble näyttelee vahvasti ja rohkeasti. Hahmoista hurmaavimpia ovat Marc Gassot’n muikea kokki ja Elmer Bäckin mielevä kertoja. Eniten jäi vaivaamaan Eero Milonoffin esittämän, omasta puheestaan kiihottuvan pikkuveljen puheenvuoro. Röyhtäilevän juntin muodonmuutos pilkuntarkaksi fasistinilkiksi on hyytävää seurattavaa.

Mutta onko fiktio jo hävinnyt todellisuudelle, kuten joku näyttelijöistä omana itsenään toteaa? Onko meno teatterin ulkopuolella jo sellaista, etteivät siihen näytelmätekstit yllä?

Yltävät ne. Luomaan näkyjä, joita tulkita.

Jaana Semeri

Kom-teatteri: Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Peter Greenawayn elokuvan pohjalta dramatisointi ja ohjaus Riko Saatsi. Lavastus Markku Pätilä. Puvut Tiina Kaukanen. Äänet Kasperi Laine, Jani Rapo. Valot Tomi Suovankoski. Rooleissa Eero Milonoff, Niko Saarela, Vilma Melasniemi, Elmer Bäck, Marc Gassot, Eeva Soivio, Johannes Holopainen. Ensi-ilta 15.2.2017.