Kuvassa Raisa Omaheimo. Kuva Kari Hakli.

Teatteri Takomo aloittaa 20-vuotisjuhlavuotensa komeasti Raisa Omaheimon yhden naisen esityksellä Läski. Kohdillaan on sekä väline että sanoma ja muoto. Juuri tätä varten teatteritaide on olemassa ja juuri tällaisia esityksiä varten Takomo on olemassa: Ihminen puhumassa ihmiselle vaikeista ja monimutkaisista asioista siten, että esityksestä tuntee saaneensa sysäyksen omien ajatustapojen muuttamiseen.

Raisa Omaheimo on pitkän linjan media-osaaja ja kirjoittaja. Näyttämöllä hän on kirkkaasti ajatteleva ja tunteiltaan kuohkea ynnä koskettava ja pahuksen hauska.

Ohjaaja Elina Kilkun kanssa Omaheimo on rakentanut tekstistä dramaturgisesti toimivan kokonaisuuden. Tomi Flycktin koostamat videot ja av-katkelmat runsastavat ja rytmittävät Läskin tarinoita, kohtauksia, tutkimusaineistoa ja Mikko Orpanan koreografioimia tansseja.

Omakohtaisista, rakenteellisista ja kulttuurisista tarkastelukulmista Omaheimo tuo näkyville, kuinka naisen ulkonäkö on yhteiskunnan, median, länsimaisen markkinatalouden – ja viime kädessä jopa valkoisten keski-ikäisten miesääliöiden omaisuutta ennemmin kuin naisen itsensä.

Suhde ruokaan ja peilikuvaan ei ala vääristyä sisäsyntyisesti. Ulkopuolinen tekijä on se, mikä sysää pienet lapsetkin vihaamaan ainutlaatuista olemustaan.

Epäreilu paradoksi on se, että nyrjähtäneestä kierteestä pääsyn pitää käynnistyä syvältä itsestä, pelkojen ja suojamuurien tunnistamisesta.

Huumorin, surun ja kiukun kautta katharsikseen etenevä Läski kehottaa armeliaisuuteen itseään ja muita kohtaan.

Näe ihminen niiden kilojen sisällä. Näe itsesi peilistä – oikeasti.

Nina Jääskeläinen

Teatteri Takomo: Läski. Käskirjoitus ja esitys Raisa Omaheimo. Dramaturgia ja ohjaus Elina Kilkku. Ääni ja videot Tomi Flyckt. Koreografia Mikko Orpana. Valot Jari Piitulainen. Kanta-esitys Teatteri Takomossa 8.1.2016.