Unissani minä olen taas nuori,” sanoo vanha Billy brittikirjailija Abi Morganin Lovesong-näytelmässä. Koko tarinan voi tulkita Billyn uneksi, muistoiksi. Suomen kantaesityksen ohjannut Snoopi Siren ei kuitenkaan alleviivaa Billyä näkökulmahenkilönä.

Kuva Kati Leinonen.

Lovesong kertoo Billyn ja Maggien rakkaudesta. Näyttämöllä he ovat nuorina ja vanhoina. Mennyt ja tuleva elämä ovat naimisissa: tästä lähdettiin, tähän päädyttiin. Simultaanisuus on näytelmän perusrakenteena.

Nuoret Billy ja Maggie rakentavat pesäänsä ja ostavat ison talon. Vanha Billy ja Maggie ”maksavat laskuja”: tekevät inventaariota huushollissa ja elämässä.

Meno maistuu elämältä samaan malliin kuin Jenni Vartiaisen tai Jesse Kaikurannan supersuosituissa iskelmissä. Sydäntä sovitetaan paikoilleen ja mietitään, jäädäänkö viereen vai ei. Kesken ei olla valmiita poistumaan.

Katsomoon hyökyy patetiaa, melodraamaa ja sentimentaalisuutta. Sille ei nyt nyrpistellä.

Jorma Kohon ja Liisa Toivosen esittämän pariskunnan välit ovat hioutuneet mutta pidättyvät. Tomi Enbuska ja Anne Syysmaa saavat nuorena parina tuoda koko sensuaalisuutensa näyttämölle. Koreografi Milla Virtanen on tehnyt heille tanssillisia kohtauksia, jotka syventävät aistillisuutta.

Näytelmän ”soundtrack” on Oulun tulkinnassa täynnä italialaisen säveltäjän Ludovico Einaudin pianismia. Musiikin käyttö on elokuvamaista. Projisointien avulla meren aallot huuhtovat sisään, ja kottaraisparvet lentelevät talon yli.

Lovesong tarjoaa parisuhdebiljardia. Sen tyylillisiä lähisukulaisia ovat Kultalampi ja Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Runoilija Sirkka Turkka on sanonut, etteivät runot ole pääasia vaan sivutuote eletystä elämästä. Sama pätee Morganin näytelmään. Lovesong on voisi olla myös seuraava ihmissuhdehitti Suomen teattereille.

Eeva Kauppinen

Oulun kaupunginteatteri: Lovesong. Käsikirjoitus Abi Morgan. Suomennos Reita Lounatvuori. Ohjaus ja musiikkidramaturgia Snoopi Siren. Lavastus ja puvut Pirjo Valinen. Koreografia Milla Virtanen. Äänet Olli Paakkolanvaara. Valot Mika Ryynänen. Rooleissa Jorma Koho, Liisa Toivonen, Tomi Enbuska, Anne Syysmaa. Kantaesitys pienellä näyttämöllä 5.4.2013.

Etusivun kuva Kati Leinonen.