Berliiniläiskoreografi Jana Unmüßig on valmistanut neljän suomalaistanssijan kanssa esityksen Colour colour. Se esittelee minimalistisesti rakenteita ja elementtejä, joista tanssiteos muodostuu: tilan käytöstä, ajan manipuloinnista, tanssijoiden suhteesta toisiinsa, liikkeestä, yleisön ja esityksen suhteesta.

Kuva Timo Wright.

Täydellisessä hiljaisuudessa ja paljaaksi riisutussa Kaapelitehtaan Pannuhallissa seurataan neljän tanssijan hitaita ja enimmäkseen luonnosmaisia liikkeitä ja muodostelmia.

Unmüßig on sanonut tutkivansa teoksessa tilaa ja aikaa, mikä ei ole kovin epätavallinen teema nykytanssiteokselle.

Katsojan positio tähän tutkimiseen on tietenkin toinen kuin työryhmän. Tällä kertaa tutkiminen näyttäytyy liikkumattomuuden ja liikkumisen vaihteluna, odottamisen ja tapahtumisen suhteena. Samalta näyttäisi, vaikka sitä ei tutkimiseksi tietäisikään.

Parhaimmillaan kokemus on meditatiivinen ja kehollinen.Vähä ja enimmäkseen minimalistinen liike sekä pitkät liikkumattomuuden ja odotuksen hetket antavat ymmärtää, että pienistäkin eleistä kasvaa järisyttäviä kokemuksia. Niin ei minulle käynyt. Jännitettä ei syntynyt, sillä teoksen teoreettinen rakenne on niin selvä.

Esitys ei virittänyt erityisten merkitysten äärelle, jotka kiinnittäisivät seuraamaan, odottamaan.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö esiintyjille itselleen, ”tutkimusryhmälle”, tilanteessa saata olla vaikka mitä merkityksiä.

Entä väreihin viittaava nimi? Ehkä kyse on siitä, että katsoja saa itse värittää ja täyttää tämän luonnoksen – tai sitten kyse on konkreettisesti Janne Renvallin ja koreografin suunnittelemista huonosti istuvista, pastellinsävyisistä vaatteista.

Minna Tawast

Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kampnagel, Jana Unmüßig: Colour colour. Koreografia Jana Unmüßig. Tanssi Hanna Ahti, Gabriela Aldana-Kekoni, Eeva Muilu, Sofia Simola. Valot Heikki Paasonen. Puvut Janne Renvall, Jana Unmüßig. Dramaturginen apu Shoji Kato. Ensi-ilta Pannuhallissa 20.3.2013.

Etusivun kuva Timo Wright.