Rakkautta seinän läpi

Kansallisbaletista eläkkeelle jääneet, edelleen alle viisikymppiset huipputanssijat Minna Tervamäki ja Kare Länsivuori ovat tehneet toistaiseksi viimeisestä Kansallisbaletin jälkeisestä yhteistyöstään tanssiteoksen  Yksiö entiselle kotinäyttämölleen Aleksanterinteatteriin. Kumpikin on valmistanut oman tanssiosuutensa; yhdessä he ovat ideoineet erillisissä yksiöissä kärvistelevien sinkkujen ajautumisen yhteen.

Näyttämöllä on siis kaksi rinnakkaista yksiötä, joissa elävät nuoret eivät näe toisiaan, mutta kylläkin aistivat toisensa seinänkin takaa. Yksinäisten sinkkujen kuvitteellisista partnereista tulee pikku hiljaa tuttavia ja ystäviä, mutta sitä ennen tarvitaan rouva (Eija Ahvo), joka käy motkottamassa Tervamäelle tämän ”metelöinnistä” (tanssimusiikkia radiosta tai levysoittimesta). Kohtaus on hauska yllätys tanssijoiden mykän esityksen keskellä ja sitoo kaksi esitystä luontevasti yhteen.

Kumpikin tanssija on edellisistä rooleistaan tunnettu itsensä: Kare Länsivuori vahva karakteeri,  fyysinen ja pohdiskeleva mies, jonka roolihenkilön raskasmielisyys herättää tiettyjä pelkoja tulevista tapahtumista. Minna Tervamäen rooli on esittäjälleen luonteenomaisesti aktiivinen ja sähäkkä nainen, joka tekee ja toimii kaiken aikaa. Huvittavaa kyllä, olen niin innoittunut Tervamäen vaaleasta kauneudesta, että hänen ruskea lyhythiuksinen peruukkinsa melkein torpedoi katsojakokemukseni. Onneksi hiusten väri ja lyhentyminen osoittautuu vain keinoksi häivyttää entinen Minna hetkeksi.

Vaikka yksinäisyyden ja miehen pettymyksen tuntemukset selvisivät katsojalle, jäin esityksestä toivomaan  sellaista loppuhuipennusta, jossa kumpikin esiintyjä olisi voinut tuoda esille toisensa kohtaamisen ja löytämisen tuntoja, ja sitä kautta muuttunut katsojalle läheisemmäksi. Toivomus lienee kohtuullinen, kun sekä Tervamäki että Länsivuori tunnetaan vakuuttavista roolisuorituksistaan balettinäyttämöllä.

Auli Räsänen

Yksiö. Koreografia, esitys sekä näyttämökuvan ja puvustuksen suunnittelu Minna Tervamäki ja Kare Länsivuori. Lavastuksen toteutus Pertti Kiiveri. Valot Janne Teivainen. Musiikki Fläskkvartetten, Murcof, Salsa all stars ja Julie London. Esitys Aleksanterinteatterissa  18.4.2013.