Minulle on sanottu, että istu renkaassa ja näytä hyvältä, aivan sama mitä teet”, totesi Ilona Jäntti Teatteri-lehden haastattelussa. Laban Centressä Lontoossa ja Cirkus Piloterna -koulussa Tukholmassa opiskellut tanssija ja ilma-akrobaatti osoitti neljän pienoisteoksen (2009-12) sarjassaan Huhu ja muita sirkusteoksia tilalle ja ilmalle, että tämän neuvon hän on hylännyt.

Näyttämön lattiasta kattoon vinottain halkaisevalla köydellä tapahtuva Handspun on kuin pieni metafora elämänkehruusta, ihmisen sinnikkyydestä päästä eteenpäin, notkahtamisista huolimatta. Royal Opera Houseen tilattu teos on kaunis ja plastinen, pieni helmi. Muualla yhdistää huipputarkalla ajoituksella tanssillista liikettä Tuula Jekerin upeisiin, graafisiin animaatioihin. Lopputuloksena on surrealistinen, alati muuntuva kuvasarja, joka saa myös koomisia sävyjä.

Oma suosikkini oli runollinen Footnotes, joka tuo sirkusprinsessan valtavan trapetsinsa kanssa liki kiinni katsomoon. Aino Acktén laulama, risahteleva Verdi-taltionti ja kulunein laastarein teipatut akrobaatinjalat korostavat ihmisen ja esiintyjän haavoittuvuutta samalla, kun tämä venyy loputtomiin yleisönsä edessä.

Huhu oli ensi-iltateos ja illan monimuotoisin kokonaisuus, jossa Jäntti yhdistelee koreografiaa animaatioihin, esinemanipulaatioon ja hurjaan, seittimäiseen rakennelmaan tehtyyn köysinumeroon. Mielikuvituksellisessa visuaalisuudessaan se hyvinkin on otsikkonsa mukainen, mutta olisi kenties saanut lisää vaikuttavuutta, jos työryhmässä olisi ollut dramaturgi purkamassa teoksen kaavamaista muotoa.

Esiintyjänä Jäntti on karismaattinen ja vangitseva. Ja Tuomas Norvio hänen vakituisena musiikkivelhonaan merkitsee loppuun asti hiottua kokonaisteosajattelua.
Annukka Ruuskanen
Ilona Jäntti/Ilmatila. Huhu ja muita sirkusteoksia tilalle ja ilmalle. Koreografia ja esiintyminen Ilona Jäntti. Animaatiot Tuula Jeker. Valosuunnittelu Ainu Palmu. Äänisuunnittelu ja musiikki Tuomas Norvio. Pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila. Yhteisensi-ilta Cirko-keskuksessa 2.5.2012.