Artikkelit

Isojen linjojen piirtäjät

Teatterin tiedotuskeskuksen rooli on laajentunut kotimaiselta kentältä yhä näkyvämmäksi kansainvälisten hankkeiden suunnittelijaksi ja toteuttajaksi.

Miten alan keskeisen järjestön entinen ja uusi johtaja näkevät Tinfon perinteet, haasteet ja tehtävät? Haastattelussa Riitta Seppälä ja Hanna Helavuori.

Ei kommentteja

Baltoscandal on ihme naapurissa

Rakveressa järjestettävä Baltoscandal on korkeatasoinen ja dramaturgialtaan mielenkiintoinen nykyesitysten kokonaisuus. Johtaja Priit Raud saa pieneen virolaiskaupunkiin ryhmiä, joista Suomessa saadaan tietoa lähinnä kansainvälisistä alan julkaisuista. Esimerkiksi italialainen Romeo Castellucci & Societas Raffaello Sanzio sekä ranskalainen Philippe Quesne & Viviarium Studio ovat näitä tunnettuja nimiä koko maailmassa.
Marja Silde ja Tuuja Jänicke kerivät auki kokemuksiaan uusimuotoisten esitysten parissa.

Ei kommentteja

Raha puhuu Berliinissä

Rahan ja talouden ote niin maailmasta kuin yksittäisistä ihmisistä oli tämänvuotisen Berliinin Theatertreffenin tiukan katseen kohde. Teatterit ja ohjaajatkin saattoivat olla tuttuja, mutta sisältö oli tällä kertaa tärkeämpää kuin se miltä kaikki näyttää. Pitkästä aikaa klassikot loistivat festivaaliohjelmistosta poissaolollaan.

Ei kommentteja

Arkkityypeistä prosessityöhön

Tiina Makkonen on maamme tunnetuimpia pitkän linjan lavastajia. Hän määrittelee työnsä totuuden etsimiseksi, joka avautuu kuin lahja.
Nuoren polven tekijät Elina Lifländer, Maiju Loukola ja Raisa Kilpeläinen puolestaan jakavat näkemyksen siitä, että uudet tuulet skenografiassa perustuvat laajempaan esitysmuotoja koskevaan muutokseen.
Skenografi Liisa Ikonen keskustelee kahden lavastajasukupolven kanssa alan olemuksesta ja uusista haasteista.

Ei kommentteja

Suomenruotsalaisuus on liian siistiä!

”Ruotsinkielinen teatteri on kuivaa, tylsää ja epäaitoa. Hikinen suomenkielinen perinne antaa enemmän mahdollisuuksia, mutta ilmaisun parkkiintuneisuus ja ronskius synnyttävät usein vain karikatyyrejä”, sanoo Viirus-teatterin ohjaksiin tarttuva ohjaaja Maria Lundström.

Miten tehdä uudistuvaa, aistikasta ja kiinnostavaa vähemmistöteatteria? Asiaa pohtimassa myös näyttelijä Martin Bahne ja tutkija Linnea Stara.

Ei kommentteja

Klemola, Smeds ja Timonen saivat 5-vuotiset apurahat

Valtion näyttämötaidetoimikunta jakoi vuoden 2011 alusta alkavat taiteilija-apurahat.

Ei kommentteja

Artikkelit 5/2010

Kaikki artikkelit Teatteri-lehdessä 5/2010.

Ei kommentteja