MITÄ YHTEISTÄ ON Jeanne d’Arcilla, Anneli Jäätteenmäellä ja Anneli Auerilla? Asia selviää Työväen Teatterin esityksessä Jeanne d´Arcin housut.

Yhteinen nimittäjä ovat ne housut, vertauskuvallisesti, ja rovio, sekin sentään nykyaikana vain vertauskuvallisesti. Kaikki kolme ovat naisia, jotka ovat ylittäneet naiselle varatun tilan ja joutuneet maksamaan siitä kalliisti.

Inke Koskisen tulkitsema energinen ja fiksu Jeanne d´Arc oli 17-vuotias sotasankari, joka johti ranskalaisjoukot lyömään englantilaiset mutta kävi ehdottomuudessaan hankalaksi kuninkaalle. Jeannesta päästiin eroon myymällä hänet viholliselle, jonka jälkeen nuori nainen poltettiin roviolla. Vähemmän konkreettiselle noitaroviolle joutuivat Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki sekä Anneli Auer, joka ei käyttäytynyt niin kuin oletettiin ja jota epäiltiin murhan lisäksi seksuaalirikoksista, eläinrääkkäyksestä ja saatananpalvonnasta.

 

LINDA WALLGRENIN ohjaama ja käsikirjoittama esitys on huikea. Se on kekseliäs, värikäs, hulvaton ja hauska. Se ajattelee älykkäästi ja terävästi. Ohjaaja on myös teknisesti taitava: hän liikuttelee näyttelijöitä ja lavasteita vauhdikkaasti, mutta rytmi pysyy. 

Sanna Levon puvustukselle annettakoon ylistys. Läpinäkyvästä materiaalista valmistetut vaatteet näyttävät yhtä aikaa metallilta ja silkiltä. Ne vihjaavat 1400-lukuun mutta sopivat esityksen tyyliin kuin nakutettu. Myös Janne Vasaman yksinkertainen lavastus toimii mainiosti. Vanerilaatikoita siirtelemällä saadaan aikaan niin keskiaikainen tuomioistuin, polttorovio kuin edustussaunakin. Muusikko Petra Poutanen antaa tahtia ja soundia esitykselle.

Saunakohtaukset ovat pähkähulluja, mutta ne myös muistuttavat maan tavasta tehdä tärkeät poliittiset päätöksen miesten saunavuorolla. Penkiltä pudottavan hupaisia ovat Juha Mujeen näyttelemä kranaatinheitinjärjestelmä Amos tai Pyry Äikään kiemurtelema Jessica Rabbit.

Esitys liikkuu ketterästi keskiajalta nyky-Suomeen, politiikkaan, poliisitutkintaan ja julkkiskokkeihin. Esitys tekee hurjia assosiaatiohyppyjä ja yhdistelee kummallisia aineksia, mutta pysyy koossa. Loppulaulu on paitsi jumalaisen taitava myös liikuttava.

Anneli Kanto

Tampereen Työväen Teatteri: Jeanne d’Arcin housut. Käsikirjoitus ja ohjaus Linda Wallgren. Dramaturgi Juho Gröndahl. Sävellys ja livesäestys Petra Poutanen. Puvut Sanna Levo. Kampaukset ja naamiointi Pepina Granholm. Lavastus- ja videot Janne Vasama. Valot Juha Haapasalo. Äänet Niklas Vainio. Rooleissa Inke Koskinen, Miia Selin, Sofia Smeds, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri ja Pyry Äikää. Ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 24.1.2023.