Vallilan Kansallisteatterin Sultanaatti ammentaa historiasta. Osmanien valtakuntaa 1500-luvulla hallinneet Sulttaani Suleiman I Suuri ja hänen vaimonsa Roxelana olivat monella tapaa edistyksellisiä. He kitkivät korruptiota, panostivat kulttuuriin ja julkisiin rakennuksiin. Parin hallitsema valtakunta kukoisti.

Laura Ruohosen kirjoittama ja ohjaama esitys fokusoituu hallitsijaparin valtakauteen ja kietoutuu yhteiskunnan järjestämisen ja sen rakenteiden rattaiden ympärille.

Taidokkaat Paavo Kinnunen ja Marja Salo nähdään esityksen pääparina. Kinnunen on tunteiden ääripäissä viihtyvä Sulttaani ja Salo orja Roxelana, jonka hovi tuo sulttaanin tyhjyyden tunnetta liennyttämään. Parin välille muodostuu nopeasti tiivis ihmissuhde. Aikanaan Roxelana nousikin orjuudesta vapauteen ja aviomiehensä rinnalle vallan keskiöön aktiiviseksi toimijaksi.

ESITYKSESSÄ RISTEÄÄ fakta ja Ruohosen vapaana laukkaava mielikuvitus. Mukana on Ruohosen töille tuttuja elementtejä, kuten ihmisen suhde luontoon ja muihin lajeihin sekä sukupuolten välisten valtasuhteiden tarkastelu, minkä kautta myös väkivallan pinttynyt rooli osana ihmisen historiaa tulee näkyväksi usein ronskin karnevalistisesti.

Avuksi sulttaanille yhteiskunnan järjestämisessä esitellään eri kulttuurien hallitsemisen tapoja historiasta. Kaikissa tuntuu osana ratkaisua olevan naisen hiljentäminen joko hetkellisesti tai ihan pysyvästi. Kohtaus kysyy, olemmeko menneet missään eteenpäin.

RUOHOSEN TEKSTI ON RIKAS, tarkka ja yleisöä kohti suoraan menevä. Paikoitellen esitys äityy kuitenkin jopa tekstistä raskaaksi ja henkilöhahmot näissä hetkissä puhuviksi päiksi.

Kontrastina väkivallan ja sorron ikuiselle, armottomalle tanssille toimii esityksen tyylilaji, joka on yhdistelmä leikkiä, absurdiutta ja lastenteatterin mieleen tuovaa keinovalikoimaa. Myös näyttämö huokuu lapsekkuutta karkkiväreineen ja hienoine varjokuvineen. Leikillisyys näkyy myös näyttelijöiden ilmaisussa.

Esitys tarttuu myös vallan katoavaisuuteen. Mitä kaikesta vallasta lopulta jää jäljelle? Mitä siirtyy eteenpäin seuraaville sukupolville ja historiankirjoihin?

Eeli Vilhunen

Kansallisteatteri: Sultanaatti. Ohjaus ja teksti Laura Ruohonen. Lavastus Kaisu Koponen. Puvut Auli Turtiainen. Musiikki Riikka Talvitie. Valot Ville Toikka. VideotTimo Teräväinen. Äänet Jani Peltola. Naamiointi Jari Kettunen. Rooleissa Jani Karvinen, Paavo Kinnunen, Markku Maalismaa, Marja Salo, Henna Sormunen ja Saima Haapasalo. Kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.2022.